5 saker du gör varje dag som gör dig sÄrbar online

Var och en av oss Ă€r en vanevarelse. Vi verkar göra samma aktiviteter varje dag som vi Ă€lskar, som att titta pĂ„ specifika tv-program, gĂ„ till gymmet eller cykla runt i grannskapet, om vĂ€dret tillĂ„ter. Oavsett aktivitet blir vi glada av att veta att det Ă€r en ny dag för att utföra det vi gillar sĂ€rskilt. Å andra sidan finns det vissa aktiviteter vi alla gör varje dag som inte Ă€r relativt godartade, och de har att göra med att slĂ„ pĂ„ en dator eller annan enhet och ansluta till Internet. Snarare Ă€n att vara ofarligt, utsĂ€tter detta vardagliga beteende oss för cyberskurkar och andra illvilliga aktörer som inte kan vĂ€nta tills vi alla ansluter till Internet.

MÄlet Àr att förstÄ vad vi gör online som gör att vi alla riskerar att sluta göra det i framtiden.

HÀr Àr fem misstag som gör oss sÄrbara online:

Misslyckas med att anvÀnda flera e-postmeddelanden

Flera personer har ett primÀrt Gmail-konto kopplat till alla deras viktiga tjÀnster, som ett bankkonto, ISP-tjÀnst och sÄ vidare. De anvÀnder ocksÄ samma e-postadress för att prenumerera pÄ olika anonyma nyhetsbrev, prenumerationstjÀnster och sociala medier pÄ internet. Nuförtiden begÀr nÀstan varje webbplats anvÀndarens e-postadress, och inkorgen översvÀmmas rutinmÀssigt med tusentals olÀsta e-postmeddelanden. För att hantera affÀrs-, pengar-, hÀlso- och försÀkringsrelaterad data, anvÀnd en professionell arbetsmail med extremt sÀkra krypteringsmöjligheter. Du bör anvÀnda Gmail eller annat free e-postkonton för dina aktiviteter pÄ sociala medier eller prenumeration pÄ okÀnda tjÀnster.

Se till att endast den mest grundlÀggande informationen om dig Àr synlig för allmÀnheten pÄ din profil. GÄ till dina Gmail- eller andra e-postkontokonfigurationer och se till att det mesta av data Àr dold frÄn allmÀnhetens tillgÄng.

Det gick inte att installera ett starkt antivirusprogram

Utan tvekan hÄller mobiltelefoner snabbt pÄ att ersÀtta traditionella datorer, med mobiltelefoner som stÄr för cirka 46 % av all internettrafik. Dessutom laddar vi ner massor av applikationer regelbundet för att engagera oss, titta pÄ film, lyssna pÄ musik och för en mÀngd andra tjÀnster, allt frÄn betalande leverantörer till att boka en taxi. För att skydda din internetaktivitet mÄste du ha ett anstÀndigt antivirus installerat och fungerande. Det mobila antivirusprogrammet bör förskanna de nedladdade apparna för att sÀkerstÀlla deras trovÀrdighet.

Om du fÄr en varning, undvik att installera sÄdana program och se till att du bara laddar ner program frÄn vÀlrenommerade kÀllor. För att garantera din sÀkerhet, undvik att anvÀnda programnedladdningar frÄn tredje part sÄ mycket som möjligt. Undvik att besöka impopulÀra och okÀnda webbplatser som Àr proppfulla med reklam och verkar oprofessionella. De flesta antivirusprogram fungerar som en sköld och hindrar anvÀndare frÄn att besöka sÄrbara webbplatser. Var uppmÀrksam pÄ dess varning och svartlista sÄdana webbplatser.

AVG Antivirus, Norton och K7 Total Security Àr exempel pÄ vÀlkÀnda mobila sÀkerhetsprodukter. De kommer att kontrollera dina applikationer regelbundet efter installationen och meddelar dig om eventuella hackningsförsök. Om du fÄr ett sÄdant meddelande, logga omedelbart ut frÄn appen eller webbplatsen du anvÀnder och anvÀnd den inte igen. Om möjligt, gör ett klagomÄl för att förhindra att andra anvÀndare upplever samma problem.

Ingen kontroll över att dela data

Även om de flesta av oss tror att den enda onlinesĂ„rbarhet som vi potentiellt kan uppleva Ă€r genom anvĂ€ndning av sociala medier, tvivlar vi inte pĂ„ att det utan tvekan Ă€r början pĂ„ en potentiell dataförlust. Datahackare har flera alternativ att vĂ€lja mellan. Att fylla i online- och prenumerationsformulĂ€r eller hacka in pĂ„ konton som innehĂ„ller kĂ€nsliga uppgifter kan leda till att du lĂ€mnar en del av din personliga information. Det finns flera offentliga register tillgĂ€ngliga som sammanstĂ€ller all information om en person tillgĂ€nglig pĂ„ Internet pĂ„ en plats, vilket resulterar i ett sĂ„ kallat “personskonto” som passar alla praktiskt taget mycket bra.

Som du kan se behöver detta inte anvÀnda information frÄn din sociala medieprofil.

Majoriteten av den typen av information behandlas pÄ detta sÀtt eftersom ingen lÀser tredjepartsavtal nÀr man installerar eller klickar pÄ nÄgot pÄ Internet, sÀrskilt inte nÀr det gÀller vÄr integritet. Eftersom denna data kan fÄngas finns det inget sÀtt att förhindra hackare, bedragare och andra oÀrliga individer frÄn att utnyttja din data mot ditt samtycke.

Som ett resultat, se till att undersöka vilken information som finns tillgÀnglig om dig online med hjÀlp av stora sökmotorer som Google, Bing eller Yahoo. En snabb sökning kan visa den fula sanningen om ditt digitala spÄr. DÀrför rekommenderar vi starkt att du startar en opt-out-kampanj en gÄng. AnvÀnd en resurs som Nuwber som lÄter dig se vilken information som redan finns tillgÀnglig om dig pÄ Internet.

Laddar ner för mÄnga free saker

Mobilapplikationer skapas för att göra vÄrt dagliga liv enklare, till exempel sport, hitta rÀtt information, vÀgbeskrivningar, matlagningsapplikationer och sÄ vidare. NÀr du laddar ner en app frÄn en opÄlitlig kÀlla, till exempel ett populÀrt onlineforum eller webbplats, löper du risken att förlora din data. NÀr du installerar en ny app, övervÀg noga vilka rÀttigheter du erbjuder appen och om du vill avslöja nÄgot alls. HÄll dig till pÄlitliga plattformar som Google Play eller AppStore, och du kommer att klara dig, med risken begrÀnsad till ett minimum.

Delar för mycket information pÄ sociala medier

Att dela för mycket information kanske inte riktigt innebĂ€r att du lĂ€gger ut din personliga information online. Men genom att bara “leva online” kan du utsĂ€tta dig sjĂ€lv för hackare som vĂ€ntar pĂ„ att njuta av din information. De flesta faller i fĂ€llan att alltid lĂ€gga ut varje enskild prestation online. Till exempel, om de gör en resa, om de fĂ„r ett jobb, om de Ă€ter nĂ„got gott – de postar och sĂ„ vidare. Det Ă€r verkligen inget smart sĂ€tt att göra saker pĂ„. ÄndĂ„, om du inte kan hjĂ€lpa det, i den meningen att du Ă€r en influencer eller du köper spotify-följare, bör du övervĂ€ga att skĂ€rpa sĂ€kerheten för ditt sociala mediekonto, till exempel kan du anvĂ€nda 2FA-koder, stĂ€nga av platsdelning, och personlig information som DOB och hemadress bör inte delas pĂ„ din offentliga profil.

Slutsats

NÀr vi surfar Àr de vanligaste felen vi gör: att försumma att skydda molnlagring, att inte installera ett antivirus pÄ vÄra surfenheter och att anvÀnda ett e-postkonto för professionella och personliga ÀndamÄl. TÀnk ocksÄ pÄ att om du anvÀnder svaga eller konsekventa lösenord och en internetanslutning med lÄg sÀkerhet hamnar du pÄ lurande och hungriga cyberbrottslingar. Vidta ÄtgÀrder för att förhindra dessa attacker och surfa sÀkert i den integritetssÄrbara internetvÀrlden.

Relaterade Artiklar

Back to top button