5 spel som ÄterhÀmtade sig frÄn en katastrofal lansering (och 4 som inte gjorde det)

5 spel som ÄterhÀmtade sig frÄn en katastrofal lansering (och 4 som inte gjorde det)

Katastrofala spellanseringar Àr inget nytt. Legendariska floppar gillar och ekar genom spelhistoriens hallar, och ekot lÄter som en deprimerad whoopie-kudde. Men det nya Àr att spelplattformar som alltid Àr pÄ och liveservicemodeller gör att en dÄlig lansering inte lÀngre Àr slutet för en stor spelslÀpp.

Nu mer Àn nÄgonsin kan spel patchas för att ta bort kritiska brister. Mer Àn sÄ kan de omarbetas helt, förutsatt att utvecklaren fortfarande har personalen, pengarna och tiden att fortsÀtta att stödja sin produkt förbi det viktigaste försÀljningsfönstret. Det Àr en hög ribba att rensa, men det har hÀnt allt oftare.

Exempel: . Det hÀr Ubisoft-spelet skakade om den vanliga Tom Clancy-formeln för taktiska skjutspel med fruktansvÀrda resultat, dÀr bÄde kritiker och spelare sprÀngde inkluderingen av överlevnads- och hantverkselement som en dÄlig passform för serien. Efter en urusel försÀljning har Ubisoft Ätagit sig en större översyn för att göra spelet, ja, bra. Den senaste remastern av Àr ett annat bra exempel.

LĂ„t oss ta en titt pĂ„ denna utvecklande praxis – mer Ă€n en patch, mindre Ă€n en remake. Vi kommer att undersöka fem spel som Ă„terhĂ€mtade sig frĂ„n en fruktansvĂ€rd lansering, tack vare deras utvecklare och utgivares engagemang. Och eftersom det finns tvĂ„ sidor av varje mynt, kommer vi att titta pĂ„ fyra spel som misslyckades med det.

Spel som började tufft och ÄterhÀmtade sig

Följande titlar hade lanseringar som strÀckte sig frÄn bara dÄliga till legendariska floppar. Men noggranna uppdateringar (och att lyssna pÄ samhÀllet) hjÀlpte till att förbÀttra dem oÀndligt mycket.

Du kan skriva en bok om uppgÄngen, fallet och ÄteruppgÄngen av . Detta oberoende rymdutforskningsspel, med ett slumpmÀssigt genererat universum fullt av planeter för spelaren att utforska, var ett av de mest efterlÀngtade spelen 2016. NÀr det slÀpptes med stora delar av det utlovade spelet saknat, för att inte tala om ganska kala planeter och inte mycket att göra, det blev en spelpunchline över en natt.

Spela filmen

Men ett Ă„r senare, efter att utvecklaren Hello Games tagit hĂ€nsyn till spelarnas och kritiska feedback och arbetat övertid för att slĂ€ppa enorma patchar, blev det affischbarnet för förbĂ€ttringar efter lanseringen. Med tillĂ€gget av “riktiga” multiplayer, hemmabaser och massor av nya fordon, Ă€r nu en favorit i genren för utforskning och hantverk, med Ă€nnu fler uppdateringar planerade för framtiden.

Spel som ÄterhÀmtade sig frÄn en dÄlig lansering

No Man’s Sky – PlayStation 4

No Man’s Sky var en enorm besvikelse vid lanseringen, men ett Ă„r av stadiga förbĂ€ttringar gjorde det till ett vĂ€rdigt utforskningsspel.

Ibland kan ett enda designbeslut förstöra ett annars solidt spel. NĂ€r det gĂ€ller den direkta uppföljaren till den mycket Ă€lskade , var det mikrotransaktioner. Medan spelet lyckades expandera pĂ„ originalets Nemesis-system och stridsmekanik, förvandlade dess inkludering av soldatköp som betalades för att vinna – och försökte linda hela tredje akten av spelet runt dem – det till en tröttsam syssla för lite. eller ingen belöning.

Spela filmen

Ett Är efter lanseringen tog utvecklaren bort mikrotransaktionerna för mer kraftfulla orc-soldater och balanserade om spelet, vilket gjorde det lÀttare att försvara territorium och snabbare att gÄ vidare genom spelets griniga tredje akt. Det Àr synd att det tog sÄ lÄng tid, men det betyder att uppföljarens största brist Àr utplÄnad, och den Àr nu större och bÀttre Àn originalet pÄ alla sÀtt.

Spel som ÄterhÀmtade sig frÄn en dÄlig lansering

Kommer du ihÄg nÀr det var pÄ modet att slÀppa en onlineversion med flera spelare av din stora egendom? Square-Enix gör det: 2010 slÀppte den , en MMO-version av sin berömda RPG-serie, med Blizzards tydligt i siktet. Publicerad enbart pÄ Windows (desto bÀttre att konkurrera med), kritiserades den omedelbart för att den var ytlig, malig och ofÀrdig. Trots de vÀlbekanta inslagen var det en beklaglig flopp.

Snabbspola framÄt till 2013, dÄ ÄterslÀpptes som . De ytterligare tre Ären av utveckling med spelarfeedback, för att inte tala om stöd för PS3 och sÄ smÄningom PS4, gjorde det till en överraskande hit. Sju Är senare fortsÀtter Square-Enix att slÀppa nytt innehÄll i stora MMO-patchar, och dess spelarbas blomstrar. Det slÄr oddsen att bli ett hÀlsosamt MMO i en tid nÀr hela branschen gÄr över till mindre, mer hanterbara upplevelser.

Spel som ÄterhÀmtade sig frÄn en dÄlig lansering

Àr en stÀndig favorit bland flerspelar-shooter-fans, sÄ det var mycket vettigt att ÄterslÀppa ett paket av de klassiska avsnitten för Xbox One. Spelare skulle inte bara fÄ Äteruppleva singelspelarhistorierna, utan de skulle Äterbesöka online-multiplayern för sin favorittitel och dra nytta av modern grafik och anslutningsplattformar.

Eller sĂ„ trodde man. Vid lanseringen var online-multiplayern för spelet “bara helt brutet”, enligt Forbes, med anslutnings- och fördröjningsproblem som kvarstod i mĂ„nader efter lanseringen 2014. Men utvecklaren 343 Industries upprĂ€tthöll sitt stöd mycket lĂ€ngre Ă€n nĂ„gon kunde förvĂ€nta sig för en bunt remastrade konsolskjutspel, med stadiga förbĂ€ttringar, patchar och ett imponerande betaprogram.

Spela filmen

NĂ€r PC-versionen av spelet tillkĂ€nnagavs 2019 – vilket förde mĂ„nga av dess inkluderade spel till PC:n för första gĂ„ngen – var spelarna glada över att utöka spelets blomstrande online multiplayer ytterligare.

Spel som ÄterhÀmtade sig frÄn en dÄlig lansering

Halo: Master Chief Collection

Inledningsvis hÀmmades av hemska buggar och nÀtverksstöd, The Master Chief Collection Àr nu en av de bÀsta skjutantologierna som finns tillgÀngliga.

Capcom anvĂ€nde den “femte” utgĂ„van av den klassiska en-mot-en-kampserien som ett test. Skulle spelare betala för ett grundlĂ€ggande, avskalat fightingspel, med de flesta av dess karaktĂ€rer och stadier och till och med nĂ„gra djupa delar av fightingmotorn kvar oavslutade? Ja, det skulle de, men de var inte sĂ€rskilt glada över det. Vid lanseringen 2016 sa Kotaku att det kĂ€ndes som “att vara pĂ„ en byggarbetsplats dĂ€r grunden gjuts.” FörutsĂ€gbart lĂ€mnade bristen pĂ„ innehĂ„ll och flerspelarbuggar online en sur smak i spelarnas mun.

Spela filmen

Men Capcom fortsatte och slĂ€ppte nya karaktĂ€rer och scener tillsammans med konsekventa uppdateringar och tweaks. TvĂ„ Ă„r efter lanseringen slĂ€pptes ett ompaketerat “” inklusive allt nytt innehĂ„ll (vid den tidpunkten) som ett billigare köp och som en free ladda ner för Ă€gare av 2016-spelet. Tidigare i Ă„r drog de samma drag, med fyra Ă„r av innehĂ„ll och förbĂ€ttringar.

Tack vare flitiga uppdateringar och fortlöpande support uppnÄdde Capcom sitt mÄl, och Street Fighter V:s community av spelare bÄde avslappnade och proffs Àr levande och vÀxande.

Spel som ÄterhÀmtade sig frÄn en dÄlig lansering

SÀrskilt omnÀmnande:

Jag skulle vara försumlig om jag inte nĂ€mnde Epic’s. Även om det inte var nĂ„got fel med spelet vid lanseringen, Ă€r det ett helt annat spel Ă€n vad det har blivit. Ursprungligen en udda mesh mellan och en zombiehoard shooter, raket till toppen av bĂ„de spel- och popkultur med slĂ€ppet av sin free-att spela Battle Royale-lĂ€ge.

Lyfter tungt frÄn , spelets 100-spelare free-för-alla, free setup, spel över plattformar och stÀndiga förÀndringar i vÀrlden och balansuppdateringar gjorde det till en av de mest populÀra pÄgÄende utgÄvorna pÄ planeten. Det Àr ett bevis pÄ tanken att hur ett spel börjar sitt liv inte lÀngre behöver vara hur det slutar.

Spel som började tufft och förblev sÄ

HĂ€r Ă€r spelen som inte har förbĂ€ttrats, eller till och med blivit stadigt sĂ€mre, efter att utvecklare lovade att stödja dem. Det Ă€r ingen slump att alla dessa titlar Ă€r “livetjĂ€nster” som Ă€r avsedda att vara flerĂ„riga upplevelser – det ser ut som att den genren Ă€r svĂ„r att omdirigera nĂ€r det vĂ€l börjar gĂ„ dĂ„ligt.

KĂ€ra nĂ„n. Som en banbrytande multiplayer-uppföljning till Bethesdas var efterlĂ€ngtad av vissa, fruktad av andra. Det senare verkar ha varit korrekt: lanseringen var fruktansvĂ€rd. Det blev snabbt uppenbart att Bethesda hade utformat det bestĂ€ndiga onlinesystemet dĂ„ligt, eftersom buggar och flĂ€ckiga anslutningar var konstanta. VĂ€rlden “inga NPCs” avslöjades ocksĂ„ som nedsliten i bĂ€sta fall, med spelare som förvĂ€ntades fylla i luckorna pĂ„ en karg karta.

Spela filmen

Bethesda har försökt fixa spelet, men varje uppdatering verkar ha introducerat tvÄ nya problem för vart och ett som det har löst. Flera PR-misstag och alltmer offentliga buggar har inte hjÀlpt, och inte heller införandet av en betald prenumerationstjÀnst för premiumfunktioner. (Kostar $100 per Är att fixa ett trasigt spel, Bethesda? Verkligen?) Spelet kommer till Steam nÀsta mÄnad, tillsammans med en expansion för att Àntligen lÀgga till icke-spelare karaktÀrer och göra det, du vet, till ett Fallout-spel. Men med tanke pÄ deras meritlista hittills kan spelare förlÄtas för att de avskrivs som ett totalt misslyckande.

Redan redo för besvikelse efter nylanseringen av 2015, hoppades spelarna att det skulle kompensera för de förstnÀmndas brist pÄ en enspelarkampanj och bara-bones multiplayer. Det gjorde! Och sedan staplade det pÄ ett pay-to-win-system fullt av utnyttjade köp i spelet och slipa för att undvika dem. Spelare skulle behöva spendera dussintals timmar för att lÄsa upp grundlÀggande funktioner i onlinelÀget. Spelets loot box-system var sÄ girigt att det grÀnsade till förolÀmpande.

Med kritisk och spelarfeedback sÄ negativ att den till och med fÄngade uppmÀrksamheten hos vissa lagstiftare i USA, drog Electronic Arts sig snabbt tillbaka frÄn sin allmÀnt hatade position som försvar av köpen i spelet. Alternativet att köpa din vÀg till framgÄng korrigerades nÀstan omedelbart efter lanseringen, men spelbalansen ÄtgÀrdades inte, vilket lÀmnade outhÀrdlig grind som det enda alternativet för att lÄsa upp klassiska Star Wars-karaktÀrer och fordon.

Mer Ă€n tvĂ„ Ă„r efter lanseringen Ă€r EA:s flaggskepp Star Wars-titel fortfarande kĂ€nd för att ha fĂ„tt “den enda mest nedröstade Reddit-kommentaren i historien”, efter att en EA-representant försvarade det ursprungliga loot box-speldesignsystemet som ett som belönade spelare med “en kĂ€nsla av stolthet och prestation.”

PÄ tal om EA: . Denna sci-fi-shooter för flera spelare sÄgs som megaförlagets svar pÄ Activisions . Efter Är av traumatisk spelutveckling (utmÀrkt katalogiserad i den hÀr artikeln) lanserades spelet med ett trÄkigt spel och en spelvÀrld som i bÀsta fall kÀndes oavslutad. Efter den första marknadsföringsblixten lÀmnade spelarna spelet i massor.

Till EA:s försvar verkar företaget ha lÀrt sig sin lÀxa av, och mikrotransaktionerna i var begrÀnsade till endast kosmetiska föremÄl (ingen pay-to-win). Men ingen mÀngd omfÀrgade Iron Man-drÀkter kunde rÀdda Anthem frÄn dess eget trista och repetitiva spel. EA och utvecklaren Bioware svÀr att de tÀnker stödja spelet ytterligare, med en fullstÀndig översyn planerad i framtiden. Men med tanke pÄ hur de första innehÄllsuppdateringarna har övergetts Àr det svÄrt att ta dessa löften till nominellt vÀrde.

Om du aldrig har hört talas om, Àr du inte ensam. Trots en marknadsföringsblitz för slÀppet 2010 av denna öppna vÀrldstitel i stil med , bombade den fullstÀndigt nÀr den slÀpptes pÄ PC. En trött lokal plus en dyr prenumerationsmodell i MMO-stil, begrÀnsad tilltal frÄn början. PÄ mindre Àn ett Är förvÀrvades utvecklaren Realtime Worlds av ett externt företag och onlinespelservrarna stÀngdes ner.

skulle Äterkomma som 2011, denna gÄng med en free-att-spela modell. Den slÀpptes Àven till Xbox One och PS4 under 2016 respektive 2017. Trots fortsatt utveckling och support under olika utvecklare och utgivare Àr spelet lite mer Àn en fotnot bland sina konkurrenter, med samtidiga spelare som sjunkit under 1 000 under 2018 och aldrig ÄterhÀmtar sig.