Apple kommer att halvera sin App Store-avgift för smÄ utvecklare

Epics kamp med Apple om App Store-intÀkter verkar ha effekt. Apple sÀger att man har för avsikt att minska standardinkomsten pÄ 30 % för appar och köp i appar till 15 % frÄn och med den 1 januari, i ett initiativ som det kallar App Store för Small Business Program. Men det finns en hake: bara utvecklare som tjÀnar mindre Àn 1 miljon dollar per Är kvalificerar sig.

Apple hÀvdar stolt att detta kommer att innebÀra högre vinster för de flesta utvecklarna pÄ App Store, som kommer att behöva kvalificera sig för Small Business-programmet baserat pÄ intÀkterna under föregÄende Är frÄn och med 2020. Om en utvecklare tjÀnar mer Àn 1 miljon USD över alla deras appar kommer standardsatsen pÄ 30 % att gÀlla under resten av Äret. Om utvecklaren tjÀnar mindre Àn 1 miljon dollar under ett kalenderÄr, kommer de att kvalificera sig för det lÀgre priset frÄn och med nÀsta Är.

Appanalysföretaget Sensor berÀttade för New York Times att cirka 98 % av nuvarande App Store-utvecklare skulle kvalificera sig för den mindre minskningen pÄ 15 %. Men de 98 % av utvecklarna tar faktiskt in mindre Àn 5 % av App Stores totala intÀkter. Per App Annie Àr dagens mest inkomstbringande appar pÄ App Store i ordning:

    YouTube Tinder Bumble Pandora Homescapes Hulu

De största inkomsterna pÄ App Store kommer alla frÄn ganska stora företag, annars överstiger deras intÀkter lÀtt 1 miljon dollar nÀr de börjar bli populÀra. App Store, och dess Android-motsvarighet Play Store, Àr otroligt lukrativa, och de har lockat nÄgra av de största utgivarna pÄ planeten.

För att uttrycka det rakt pÄ sak, medan den stora majoriteten av apputvecklare kommer att kvalificera sig för denna mindre del, kommer Apple fortfarande att skörda de ekonomiska fördelarna av 30%-delningen pÄ alla appar som faktiskt driver dess vinster. Small Business-programmet Àr utan tvekan en vÀlsignelse för mindre utvecklare, men pÄ omfattningen av appar som faktiskt spelar roll, ser det mycket ut som ett reklamtrick. I Apples tillkÀnnagivande stÄr det:

Bara under 2019 underlĂ€ttade App Store-ekosystemet 519 miljarder dollar i handel över hela vĂ€rlden – med över 85 procent av den totala summan som enbart tillföll tredjepartsutvecklare och företag av alla storlekar.

Viktigt Àr att det inte sÀger hur mÄnga av dessa miljarder som kom frÄn de 98 % av utvecklarna som tjÀnade mindre Àn en miljon dollar var. Enligt Sensor Àr det mindre Àn 26 miljarder dollar. Vilket skulle innebÀra att Apple tappar cirka 13 miljarder dollar i intÀkter hÀr, förutsatt att varje kvalificerad utvecklare tillÀmpar programmet och förblir under 1 miljon dollar i App Store-intÀkter.

Det finns inget sĂ€tt att ett företag som Epic, tillverkare av den nu fördrivna , skulle kunna kvalificera sig under dessa villkor. Även om Small Business-programmet kan gĂ„ lĂ„ngt mot att förmildra tillsynsmyndigheter som tittar pĂ„ ett antitrustĂ€rende, kommer det inte att hindra Epic eller de mer röststarka i apppubliceringsvĂ€rlden frĂ„n att driva pĂ„ en mer lukrativ splittring, eller för en sĂ€tt att fĂ„ appar pĂ„ iOS utan Apples tillsyn.

KĂ€lla: Apple, New York Times

Relaterade Artiklar

Back to top button