Är antivirusprogram vĂ€rt att betala för?

Är antivirusprogram vĂ€rt att betala för?

Med enhetsförstörande skadlig kod som nÄr rubrikerna med nÄgra mÄnaders mellanrum, kan nÄgra dollar för programvaran du behöver för att skydda din dator tyckas vara ett pris vÀrt att betala. Men de pengarna kanske inte ger dig det extra skydd du tror att de ger.

Talrik free alternativ finns tillgĂ€ngliga, och vissa följer med din PC. Vi kommer att ta en titt pĂ„ skillnaderna – eller bristen pĂ„ sĂ„dana – mellan free och betald kĂ€rnmjukvara, tillsammans med extrafunktionerna premiumprogramvara erbjuder.

Det Àr vÀrt att notera att följande artikel innehÄller rÄd för personer som anvÀnder Windows-datorer. Om din maskin kör macOS eller Linux, gÀller detta förmodligen inte dig, Àven om det finns alternativ för dem som vill ha dem. Om du Àr företagare skiljer sig dina risker och krav mycket frÄn nÄgon med en hemdator, liksom konsekvenserna av att vÀlja fel antivirusprogram.

Företag tenderar att hantera kÀnslig finansiell information om sig sjÀlva och sina kunder. De kan ocksÄ ha designdokument eller andra filer som de inte har rÄd att förlora. För hackare gör detta företag vÀrda att rikta sig individuellt. SÄ Äterigen, hitta ett program specifikt för dina omstÀndigheter.

Windows Defender kan rÀcka

Om du anvÀnder en Windows-dator kommer den skyddad som standard tack vare Windows Defender. Trots att den Àr ganska grundlÀggande, gör programvaran ett gediget jobb med att skydda din dator frÄn skadlig programvara. Den skannar automatiskt din dator efter skadlig kod eller misstÀnkt programaktivitet, och hanterar sedan eventuella problem som den identifierar med hjÀlp av molnbaserade sÀkerhetskopior för att reparera skadade filer. NÀr det gÀller att förhindra att saker kommer in pÄ din PC i första hand, kommer Microsofts program automatiskt att skanna allt du ansluter till en USB-enhet och försöka blockera alla misstÀnkta installations- eller nedladdningsförsök.

Microsoft betonar ocksÄ sÀkerhet och paketerar skydd mot de senaste skadliga hoten med varje uppdatering. Om nÄgot otÀckt gÄr runt pÄ nÀtet kommer Microsoft med största sannolikhet att skicka ut en uppdatering för att försvara din dator mot det lika snabbt som vilket antivirusföretag som helst.

Defender har Àven en fördel gentemot andra antivirusprogram, det krÀvs inte mycket för att köra. Jag har tappat rÀkningen pÄ hur mÄnga gÄnger mina PC- eller bÀrbara fans har börjat ta fart eftersom Avast har bestÀmt sig för att uppdatera, köra en slumpmÀssig skanning eller ta upp ytterligare 20 % av min CPU eftersom Windows uppdateras.

Windows Defender ger resultat i nivÄ med mÄnga andra free och betalda antivirusprogram i labbtester. Defender brukade ha ett ganska dÄligt rykte, men programvarans poÀng har förbÀttrats drastiskt de senaste Ären.

SĂ„ vad Ă€r nackdelarna med Windows Defender? Dess nakna natur gör att du inte kan schemalĂ€gga skanningar och mĂ„ste manuellt vĂ€lja att köra en istĂ€llet, vilket Ă€r nĂ„got du kan glömma att göra sĂ„ ofta som du borde. Du kommer ocksĂ„ att gĂ„ miste om funktioner som sandboxing – som lĂ„ter dig testa program du Ă€r osĂ€ker pĂ„ – tillsammans med VPN, lösenordskryptering och olika andra verktyg som hjĂ€lper dig att hĂ„lla dig sĂ€ker online.

Ingen av dessa funktioner Ă€r avgörande, de minskar bara chansen att du installerar en skadlig programvara i första hand – och kan minska effektiviteten hos alla skadliga program som kommer in pĂ„ din dator.

Windows Defender begrÀnsar ocksÄ blockering av skadlig webbplats till Microsofts egen webblÀsare, Edge, vilket gör att du kan lita enbart pÄ din webblÀsare om du anvÀnder en annan. Detta stÄr i kontrast till nÄgot som Avast, som kommer att skanna allt du klickar pÄ och gÄ in om du Àr pÄ vÀg att besöka en webbplats eller ett program som kan skada din dator.

Gott om Free Programvara Àr tillgÀnglig

Avast, AVG och Kaspersky Ă€r de stora namnen i vĂ€rlden av “free” Antivirus mjukvara. De kommer alla att erbjuda ett gediget skydd med fler funktioner och ett mer intuitivt anvĂ€ndargrĂ€nssnitt Ă€n Windows Defender.

KÀrnfunktioner (som anti-phishing, anti-malware och brandvÀggsskydd) kommer att vara i nivÄ med nÄgot av de betalda alternativen. De kommer ocksÄ att tÀcka dig oavsett vilken webblÀsare du föredrar. Du kan anvÀnda free programvara för att automatisera mycket av ditt skydd ocksÄ. Om dina söndagsmorgnar bestÄr av lÀtt surfning och du kÀnner att det Àr den perfekta tiden att skanna din dator, kan du schemalÀgga en Äterkommande fullstÀndig genomsökning sÄ att den körs automatiskt varje söndagsmorgon och gÄ vidare med ditt liv. Startskanning Àr ocksÄ en anvÀndbar funktion som gör att din dator kan ta bort djupt inbÀddade skadliga program utan alltför mycket problem.

Du kan ocksÄ ladda ner flera program och sÀtta ihop mÄnga betalda funktioner, som sandboxing, för free. Men om de alla Àr instÀllda pÄ att köras nÀr din PC startar, kan ett separat antivirus, brandvÀgg, specialistskydd mot skadlig programvara, specialistantispionprogram, sandlÄda, enhetsrengörare, et al. allt tillsammans kan sakta ner din dator drastiskt, vilket Àr en betydande kompromiss.

Nackdelen Ă€r att företag mĂ„ste tjĂ€na pengar. Din “free” antivirus kommer att spendera mycket av sin tid pĂ„ att försöka sĂ€lja premiumfunktioner till dig. FörsĂ€ljningsteknikerna kommer att omfatta erbjudande free tester och betydande rabatter, stĂ€ndiga popup-fönster och att köra premiumskanningar innan du berĂ€ttar att det krĂ€vs en premiumprenumeration. Beroende pĂ„ vem du Ă€r kan merförsĂ€ljningen vara ett mindre irritationsmoment som du kan ignorera eller en deal-breaker som gör att du avinstallerar programvaran.

Oavsett hur elegant ditt program Àr, kommer det att ha en mer mÀrkbar inverkan pÄ systemanvÀndningen Àn Windows Defender, eftersom de inte Àr gjorda av samma tillverkare. AnvÀndare av avancerade datorer kommer inte att mÀrka nÄgon större skillnad i systemprestanda, men om du kÀmpar pÄ med en bÀrbar dator i mellanklassen frÄn nÄgra Är sedan kan intensiva processer som virussökningar och uppdateringar potentiellt förstöra din dag.

Att betala ger dig fler funktioner, men inte mycket mer skydd

Som tidigare nÀmnts finns det ingen verklig skillnad mellan kÀrnprogrammen i free och betald antivirusprogramvara. Att öppna plÄnboken ger dig i bÀsta fall nÄgra fler programvarualternativ, inklusive BitDefender, Norton och McAfee, som Àr tre av de mer kÀnda betalda antivirusprogrammen.

Om du nĂ„gonsin har köpt en dator kan du ha stött pĂ„ annonser för McAfee eller Norton—free tester av deras program ingĂ„r ofta med förbyggda enheter. BitDefender, som har fĂ„tt mycket beröm frĂ„n programgranskare, dumpade nyligen sina free versionen och flyttade till en tjĂ€nst som endast gĂ€ller för abonnemang.

Det finns ingen mÀrkbar skillnad mellan skyddsnivÄn free antivirusprogram erbjudanden jÀmfört med premium antivirusprogram. I de flesta fall betalar du för de extra funktionerna, inte det extra skyddet.

NĂ€r det gĂ€ller att söka efter, upptĂ€cka och ta bort hot—nĂ„got av free eller betalda alternativ kommer att göra samma jobb. NĂ„gra av de extra funktionerna som lösenordsgenerering, sandboxning, VPN, etc. kan göra dig sĂ€krare – och att ha dem alla hanterade av ett program belastar din dator mindre. Men dessa funktioner kanske inte Ă€r nĂ„got du kommer att anvĂ€nda. Sandboxning kan vara ett otroligt anvĂ€ndbart verktyg nĂ€r det gĂ€ller att hĂ„lla din dator sĂ€ker, eftersom det lĂ„ter dig installera och köra program i ett avgrĂ€nsat omrĂ„de pĂ„ din dator medan du testar dem. Men om du Ă€r den typen av person som aldrig installerar program du inte helt litar pĂ„, behöver du inget sandlĂ„deprogram.

SÄ vad behöver du?

Hur du anvÀnder din dator avgör vilken skyddsnivÄ du behöver. Anta att du Àr öppet försiktig nÀr du klickar pÄ lÀnkar och öppnar e-postmeddelanden, och att din surfaktivitet Àr begrÀnsad till betrodda webbplatser. I sÄ fall kommer du att klara dig med bara Windows Defender. Om din onlinetrÀning bestÄr av illegala strömmar och i övrigt kasta försiktighet för vinden, skulle du förmodligen kunna dra nytta av lite mer skydd. Och om du befinner dig nÄgonstans mittemellan (inte överdrivet försiktig med vad du klickar pÄ men inte spenderar tid pÄ sajter som livnÀr sig pÄ olaglig aktivitet) bör du förmodligen Ätminstone övervÀga att höja din skyddsnivÄ.

NÀr det gÀller grundlÀggande antivirusprogram, free alternativen stöds lika bra som de betalda alternativen. Att spendera pengar ger dig nÄgra extra program som du kanske inte behöver och Àndrar inte nivÄn pÄ antivirusskyddet som programvaran ger dig. Den andra fördelen med free program Àr att du kan prova dem och avstÄ frÄn dem utan att begÀra en Äterbetalning eller fÄ en ekonomisk törn. Om du vill ha grundlÀggande skydd, de flesta free program kommer att erbjuda dig det utan att be om dina kreditkortsuppgifter. Plus, med free programvara kommer du inte att registrera dig för en free provperiod som du sedan glömmer att avbryta.

Det finns olika skyddsnivÄer tillgÀngliga, och med ett genomsnitt pÄ cirka 40 USD per Är kan betald programvara verka som ett fynd. Men du betalar för funktionerna, och om du vill ha skydd mot virus Àr det enkelt att tillgodose dina behov för free.

Med tanke pÄ antalet hög kvalitet free tillgÀngliga alternativ, jag tror inte att antivirusprogram Àr vÀrt att betala för. Funktionerna som betald programvara erbjuder kan vara anvÀndbara men kommer inte att vara vÀrda bekostnaden för de flesta mÀnniskor vars surfaktivitet Àr begrÀnsad till sociala medier, lagliga streamingtjÀnster och betrodda webbplatser.