Att komma ihÄg Android 1.0: de första stegen i en grön robot.

Baserat pÄ material frÄn Android Authority

New York, 23 september 2008, tisdag. Chefer frÄn HTC, Google, T-Mobile och Deutsche Telekom tar scenen för att avslöja Android 1.0, ett helt nytt mobiloperativsystem, och den första smartphone som kör det, HTC Dream (alias T-Mobiles G1).

Företagsrepresentanter pratade lĂ€nge om hur den nya plattformen öppnades och fokuserade pĂ„ att uppmuntra tredjepartsutvecklare att skapa Android-appar. Enligt dem ville de “förse anvĂ€ndare med mĂ„nga nya enheter, applikationer och tjĂ€nster sĂ„ att mĂ€nniskor kan anvĂ€nda mobilt internet runt om i vĂ€rlden.”

Googles chefer Larry Page och Sergey Brin dök upp inför allmÀnheten i reklamfilmer. Bryn, som beskriver sig sjÀlv som en nörd, demonstrerade den första appen han skrev för Android som rÀknade tiden som G1 tillbringade i luften nÀr den kastades upp. Dessa tvÄ var uppenbarligen förÀlskade i den nya plattformen och pratade ivrigt om dess potential.

Den dagen lade kombinationen av hÄrdvara och mjukvara i en ny produkt grunden för den Android vi anvÀnder idag.

Men hur var denna Android 1.0? Vilka funktioner hade du? Vilka marker saknade han? Plattformen var förvÄnansvÀrt komplett och ofullbordad pÄ samma gÄng. LÄt oss komma ihÄg de första stegen av Android för att hedra den senaste Ärsdagen.

Android 1.0: en bekant men ny upplevelse

Om vi ​​spola framĂ„t till det förflutna, hösten 2008, kommer vi att se att pĂ„ den tiden konkurrerade mĂ„nga mobila operativsystem med varandra. Apples iOS var bara ett Ă„r gammalt och var sĂ€mre Ă€n branschledarna BlackBerry OS och Symbian i skala. LĂ„t oss inte glömma Windows Mobile och Palm OS. Google och Android-utvecklarna kombinerade nĂ„gra av de coola elementen frĂ„n de redan mogna plattformarna och lade till ett antal nya idĂ©er som fortfarande Ă€r en del av Android Ă€n i dag.

Android 1.0 hade tre hemskÀrmspaneler. Mittrutan var huvudstartskÀrmen som innehöll de förinstallerade apparna och widgetarna. Du kan svepa Ät vÀnster eller höger för att lÀgga till fler appar och widgets pÄ andra skÀrmar, precis som modern Android. AnvÀndningen av widgets i Android var ny pÄ den tiden. DÄtidens plattformar, som Windows Mobile, som styrdes av enstaka skÀrmknappar, inkluderade ocksÄ widgets, men de var inte lika olika och inte lika anpassningsbara som i Android.

Android 1.0 hade en appkarusell. Det var möjligt att komma in i det frÄn det aktiva fönstret genom att trycka pÄ en speciell knapp lÀngst ner pÄ skÀrmen. Men i allmÀnhet var funktionaliteten i listan över applikationer densamma som den Àr nu. InstÀllningsmenyn för Android 1.0 var organiserad pÄ ett liknande sÀtt som modern Android, men snabbinstÀllningsmenyn fanns inte Ànnu. Förresten, iOS 2, som iPhones kördes pÄ 2008, hade ingen appkarusell, men den hade en likhet pÄ Windows Phone- och BlackBerry-enheter.

Plattformen var knuten till hĂ„rdvarukomponenten. De som har anvĂ€nt Android sedan barndomen av detta operativsystem kommer sĂ€kert ihĂ„g alla dessa knappar för att styra det, dessa ihĂ€rdiga “Tillbaka”, “Hem” och menyknappar var nödvĂ€ndiga för navigering och ytterligare Ă„tgĂ€rder. Det fanns inte ens ett tangentbord pĂ„ skĂ€rmen: G1 krĂ€vde ett fysiskt QWERTY-tangentbord för att skriva in nĂ„gon text. Plattformen har nu helt omorienterat sig för beröring och gester för samma handlingar. Av alla tillgĂ€ngliga plattformar 2008 var det bara iPhone som var helt styrbar genom att trycka pĂ„ skĂ€rmen. BlackBerry, Symbian och Windows var i sin tur vĂ€ldigt beroende av fysiska knappar.

Implementeringen av aviseringar i Android 1.0 var mycket framgÄngsrik redan dÄ och lÄg till grund för vad aviseringar Àr idag. SÀttet som de kort dök upp i meddelandefÀltet hade en inverkan pÄ andra mobila plattformar, vilket fick utvecklare att anta idén.

Det aktiva Google-sökfÀltet har varit inbyggt sedan starten och lever Àn idag. Och Àven den tidigaste versionen av sökverktyget inkluderade en autoslutförandefunktion.

Hur Àr det med sÀkerheten? Du hade möjlighet att anvÀnda ett mönster för att lÄsa upp skÀrmen, vilket du faktiskt ser nu som ett av alternativen.

“Det finns en ansökan om detta” – vad var innan?

Apple presenterade sin App Store med iOS 2 i juli 2008, strax innan Android debuterade. PÄ den tiden var en centraliserad appbutik pÄ en enhet sÀllsynt. De flesta av applikationerna vid den tiden köptes direkt frÄn utvecklaren eller frÄn enskilda onlinedistributörer. Det Àr bra att Google har följt Apples ledning.

De första Android 1.0-apparna var primitiva men funktionella. Bland de första tillgĂ€ngliga för anvĂ€ndarna var Googles egna appar som Gmail, kalender, kalkylator, kartor och YouTube. Tredjepartsappar var tillgĂ€ngliga pĂ„ Android Market, som Play Butik ursprungligen hette. Android Market 1.0 var vĂ€ldigt primitivt. FĂ„ applikationer kunde hittas dĂ€r, och det var ocksĂ„ all text – med bara nĂ„gra stĂ€nk av grafik och bilder.

PÄ den tiden stödde Gmail redan sÄ viktiga saker som push-meddelanden, IMAP/POP och SMTP, vilket gav det ett försprÄng jÀmfört med e-post pÄ andra plattformar. YouTube, Ä andra sidan, var smÀrtsamt eftersom dÄvarande 3G-nÀtverk helt enkelt inte kunde strömma video. Och webblÀsaren hette Ànnu inte Chrome. Det var baserat pÄ WebKit, men saknade till en början stöd för Flash.

Kameraappen var föga imponerande. Till exempel, varje gĂ„ng du tog ett foto dyker ett fönster upp som frĂ„gar vad du vill göra – spara, anpassa, dela eller radera fotot. Varje. En gĂ„ng. Ännu vĂ€rre, kameraappen hade inte mycket funktionalitet och hade inte möjlighet att spela in video.

Google Maps var en obestridlig tillgĂ„ng för plattformen. Även om de var tillgĂ€ngliga pĂ„ ett antal andra plattformar som BlackBerry OS, var kartor för Android vĂ€ldigt avancerade. Dessa inkluderade Street View, möjligheten att titta pĂ„ det faktiska utseendet pĂ„ det önskade objektet. Dessutom hade de redan stöd för panoramavyer, sĂ„ man kunde utforska omrĂ„det innan man ens kommit nĂ€ra det önskade objektet.

Att lÀgga grunden för Androids framtid

Det rĂ„der ingen tvekan om att Android 1.0 var en anstĂ€ndig produkt frĂ„n början. Den samlade mĂ„nga idĂ©er under en och samma banderoll och blev en mycket lovande plattform frĂ„n början. Men allt var inte sĂ„ enkelt. Vid den tiden var det bara T-Mobile-operatören i USA som erbjöd G1-smarttelefonen, och enheten kom inte in pĂ„ andra marknader förrĂ€n i början av 2009. Generellt sett sĂ„lde Android-enheter inte i stora volymer förrĂ€n Verizon Wireless introducerade Motorola Droid hösten 2009 – ett Ă„r efter plattformens lansering. Vid den tiden handlade det redan om Android 2.0.

Men vikten av dessa första steg kan knappast överskattas, eftersom det var dÄ som grunden för utvecklingen av Android lades. Google hade brÄttom att prata om framtida versioner av plattformen, inklusive Cupcake och Donut, som företaget lovade att lÀgga till funktioner och fixa buggar med tiden. Detta underblÄste förvÀntningarna och sporrade till ytterligare spridning. Dessutom blev Android snabbt populÀrt bland utvecklar- och moddinggemenskapen eftersom det var öppen kÀllkod, till skillnad frÄn BlackBerry OS, iOS, PalmOS och Symbian.

I allmÀnhet har den hÀr resan varit lÄng, men pÄ tröskeln till lanseringen av Android 12 kan vi definitivt sÀga att vi inte skulle vilja att allt skulle bli annorlunda, eller hur? KÀnner vi oss nostalgiska?

Relaterade Artiklar

Back to top button