GPU-priserna faller, Àr det dags att köpa nu?

Som rapporterats av , Àr prissÀttningen för grafikkort pÄ en betydande nedÄtgÄende trend. BÄde NVIDIA och AMD GPU:er har det lÀgsta priset pÄ över ett Är, och grafikkort kan sÀljas till MSRP inom tre mÄnader. SÄ, Àr det dags att köpa den dÀr RTX 3080 som du har dreglat över?

Tja, grafikkort Àr fortfarande ganska överprissatta. Marknadsföringsdata som sammanstÀllts av anger att NVIDIA RTX 3000 GPU:er fortfarande ligger 41 % över MSRP, medan AMD RX 6000-kort Àr 35 % högre Àn tillverkarens rekommenderade pris.

Och Ă€ven om GPU-priserna har “sjunkit” med cirka 4% under de senaste tio dagarna, kanske vissa kunder (sĂ€rskilt de i Europa) inte mĂ€rker en omedelbar förĂ€ndring i prissĂ€ttningen. Det beror pĂ„ att fluktuationer i USD och Euro-vĂ€rde delvis Ă€r ansvariga för detta senaste prisfall.

Allt sagt, nu Ă€r det inte dags att köpa en GPU. Du bör vĂ€nta nĂ„gra mĂ„nader tills prissĂ€ttningen nĂ„r “normala” nivĂ„er. Även om GPU:er inte nĂ„r MSRP inom tre mĂ„nader, Ă€r prissĂ€ttningen pĂ„ en tydlig nedĂ„tgĂ„ende trend som borde fortsĂ€tta – med undantag för alla ovĂ€ntade globala hĂ€ndelser, naturligtvis.

Kom ihÄg att den senaste GPU-prishöjningen frÀmst beror pÄ en ökad efterfrÄgan pÄ grafikkort. NVIDIA och AMD har kÀmpat för att möta denna efterfrÄgan, ett problem som har förvandlat GPU:er till en scalpers dröm.

BĂ„de NVIDIA och AMD förutspĂ„r att de kommer att förbĂ€ttra leveranskedjeproblemen i slutet av 2022, dĂ„ grafikkortspriserna borde bli mindre illamĂ„ende. Det kan till och med nĂ„ “normala” nivĂ„er om vi har tur.

KĂ€lla: 3DCenter via TechRadar