HjĂ€lp NASA att designa ett “Lunar Loo” sĂ„ att astronauter inte behöver bajsa sina byxor pĂ„ mĂ„nen

Okej, du fick mig! Astronauter behövde aldrig bajsa sina byxor pĂ„ mĂ„nen. Men Apollo-teamet mĂ„ste anvĂ€nda en “avföringspĂ„se” för att göra sina affĂ€rer, och 50 Ă„r senare behöver NASA lite hjĂ€lp med att designa en ny, respektabel “Lunar Loo.”

Du hörde mig rĂ€tt. NASA lanserar sin “Lunar Loo Challenge”, en grym, hjĂ€rtklappande tĂ€vling för att designa den bĂ€sta toaletten för 2024 Ă„rs mĂ„nuppdrag i Artemis! Astronauter kommer att tillbringa nĂ„gra dagar i rymden och nĂ€stan sex dagar pĂ„ mĂ„nens yta, sĂ„ de mĂ„ste gĂ„ nĂ„gonstans. kan hĂ„lla det sĂ„ lĂ€nge!

Varför tar inte NASA bara en av de snygga byxtoaletterna frÄn den internationella rymdstationen? NÄvÀl, Lunar Loo mÄste fÄ plats i en liten lander. Den mÄste ocksÄ arbeta i tyngdlösheten i rymden pÄ mÄnens yta, som har en anstÀndig gravitationskraft. TyvÀrr Àr ISS-toaletterna inte sÀrskilt bÀrbara och de fungerar inte i gravitationen (ISS upplever mikrogravitation, men du förstÄr vad jag menar).

Nu vet jag att du redan har en supercool rymdtoalettdesign, men NASA behöver Lunar Loo för att följa en uppsĂ€ttning specifikationer. Den mĂ„ste ha en viss storlek, den kan inte anvĂ€nda för mycket elektricitet och den fĂ„r inte vara för hög – annars kan utomjordingarna fĂ„nga vĂ„ra astronauter med byxorna nere.

Din rymdtoalett mĂ„ste ocksĂ„ rymma bĂ„da könen, eftersom Artemis Ă€r det första uppdraget att föra en kvinna till mĂ„nen. NASA sĂ€ger att Loo bör samla upp till 500 gram av bajs per “gudlighet” eller urin per anvĂ€ndning. Om jag vore en astronaut skulle jag helt enkelt inte kissa en hel liter pĂ„ ett svep. Hur som helst, NASA vill ocksĂ„ att din Lunar Loo-design ska fungera med menstruationsblod, och den mĂ„ste rymma stökiga utstötningar som krĂ€ks eller diarrĂ©.

AnmĂ€lningar till Lunar Loo Challenge börjar idag och slutar den 17 augusti 2020. Vinnaren fĂ„r $35 000 i priser och vetskapen om att de kommer att gĂ„ till historien för alltid. NASA kör ocksĂ„ en “junior” version av tĂ€vlingen för barn, med chans att vinna ett certifikat och en del av NASA-varor.

KĂ€lla: NASA via CNET

Relaterade Artiklar

Back to top button