Hur man vÀljer rÀtt bildskÀrm

Saken med att köpa en bildskÀrm Àr att tidigare brukade processen vara enklare. Med tanke pÄ hur de flesta bildskÀrmar brukade baseras pÄ samma teknik och det fanns inget koncept för varierande uppdateringsfrekvens eller olika paneltyper. Men saker i modern tid och har förÀndrats mycket. Medan det Àr vÀlbekant, Àr det fortfarande lÀtt att köpa den bÀsta bildskÀrmen, men samma sak kan inte sÀgas för majoriteten.

Ultra-wide blir lÄngsamt branschstandarden, och om du letar efter de bÀsta ultra-wide-skÀrmarna bör du vara redo att spendera lite pengar. Men det slutar inte bara hÀr. Det finns en oÀndlig ras av paneltyper, liksom uppdateringsfrekvenser.

Vad vi försöker sÀga hÀr Àr att det Àr svÄrt att köpa en bildskÀrm idag. Det Àr dÀrför vi har bestÀmt oss för att göra saker enklare och skriva denna kompletta köpguide Ät dig. Oavsett om du Àr en spelare, en professionell eller bara en bra bildskÀrm i allmÀnhet, kommer den hÀr guiden att hjÀlpa dig att köpa den bÀsta möjliga bildskÀrmen du kan önska.

Innan vi gÄr vidare och startar vÄr guide finns det nÄgra snabba tips som gÀller för alla typer av bildskÀrmar pÄ marknaden. LÄt oss ta en titt pÄ dem.

BestÀm syftet du vill ha monitorn för. Detta hjÀlper dig att begrÀnsa dina val pÄ ett bÀttre sÀtt. Högre upplösning innebÀr alltid att du fÄr en bÀttre, tydligare och skarpare bild Ju kortare svarstiden desto bÀttre Àr den. Detta Àr dock mest en funktion som spelare letar efter Ju högre uppdateringsfrekvens, desto bÀttre Àr skÀrmen i allmÀnhet. NÀr det gÀller panelteknik, IPS> VA> TN. Med IPS som den dyraste, men den bÀsta, VA i mitten och TN Àr den billigaste, men ocksÄ den snabbaste. Om du vill ha den mest uppslukande upplevelsen Àr bildförhÄllandet 21: 9 fantastiskt, dock Àr stödet för innehÄllet Àr begrÀnsat. Om du vill ha obegrÀnsat innehÄllsstöd Àr det mer meningsfullt att ha ett bildförhÄllande pÄ 16: 9.

VÀlj din upplösning

Det första steget att vÀlja en bildskÀrm börjar med att vÀlja den upplösning du vill fÄ. Uppenbarligen finns det flera alternativ tillgÀngliga nÀr det gÀller valet av upplösning, och det kan lÀtt sluta förvirra dig.

Men för att göra det enklare för dig, nedan Àr nÄgra av de vanligaste upplösningarna som finns tillgÀngliga pÄ bildskÀrmarna.

5K: 4K:QHD eller 2,5K: WUXGA: FHD:HD eller 720p:

Ovan nÀmnda upplösningar hÀnvisar till de upplösningar som finns i bildförhÄllandet 16: 9. Men saker och ting Àr annorlunda nÀr vi tittar pÄ bildförhÄllandet 21: 9, bildförhÄllande och 32: 9. Upplösningarna för dessa bildskÀrmar finns nedan.

32: 9: 3840 × 1080 och 5120 × 1440.21: 9: 2560 × 1080, 3440 × 1440 och 5120 × 2160.

Som alltid, ju högre upplösning, desto mer pris mÄste du betala för bildskÀrmen. Det hÀr Àr nÄgot som du verkligen borde komma ihÄg nÀr du Àr pÄ marknaden och letar efter en bra bildskÀrm.

Typ av panel du bör titta pÄ

Det hÀr Àr en av de platser dÀr de flesta av oss blir förvirrade nÀr det gÀller att vÀlja en bra bildskÀrm. Oavsett om du letar efter en spelskÀrm, en professionell bildskÀrm eller en bildskÀrm för bÄda ÀndamÄl Àr detta ofta en förvirrande frÄga som de flesta mÀnniskor stÄr inför.

Med tanke pÄ det kan du vÀlja mellan en IPS-panel, TN-panel och VA-panel. Vi har pratat om alla tre panelerna i detaljer nedan.

IPS-paneler – BĂ€st för professionell anvĂ€ndning och spel

Den första och kanske den mest populÀra panelen Àr IPS-panelen; det Àr i allmÀnhet ocksÄ det dyraste. Varorna uppvÀger dock lÄngt ifrÄn nackdelarna med dessa skÀrmar. SÄ, lÄt oss ta en titt.

Till att börja med erbjuder IPS-paneler bÀsta bildkvalitet, fÀrger, kontrast och betraktningsvinklar. De Àr monitorerna för val nÀr det gÀller professionellt arbete; med vissa avancerade IPS-skÀrmar som ocksÄ Àr bra för spel tack vare högre uppdateringsfrekvenser.

Nackdelen med dem Àr att svarstiden Àr nÄgot lÄngsammare, men den Àr inte tillrÀckligt lÄngsam för att fÄ stor inverkan.

VA-paneler – en mellanvĂ€g mellan IPS- och TN-paneler

DÀrefter har vi VA-panelerna, dessa paneler anvÀnds normalt i tv-apparater, men av nÄgon anledning har de ocksÄ hittat sig i bildskÀrmar. De Àr inte dÄliga, pÄ nÄgot sÀtt.

VA-paneler Àr kÀnda för sina bÀttre betraktningsvinklar Àn TN-paneler, och de ger ocksÄ bra kontrast och bilddjup. De Àr dock skÀmda av lÄnga svarstider, men samtidigt erbjuder de högre uppdateringsfrekvenser. De Àr oftast för allmÀn anvÀndning och överbryggar klyftan mellan IPS och TN-paneler nÀr det gÀller pris och prestanda.

TN Panels – BĂ€sta paneler för professionellt spel

Den sista paneltypen som vi ska prata om Àr TN-panelen. Dessa paneler har funnits pÄ marknaden under en tid, och det bÀsta med dem Àr att de Àr gjorda för hardcore och professionellt spel men bara för det ÀndamÄlet.

De erbjuder den lÀgsta svarsfrekvensen och den högsta uppdateringsfrekvensen. De Àr billigare, men det vÀrsta med dem Àr fÀrgnoggrannhet, tillsammans med de betraktningsvinklar som Àr sÀmst.

FörstÄ Adaptive Sync

Adaptiv synkronisering Àr en av de funktioner som gör vÄgorna pÄ marknaden och av alla rÀtta skÀl ocksÄ. Funktionen Àr utmÀrkt eftersom den lÄter din bildskÀrm sÀnka uppdateringsfrekvensen sÄ att den kan matcha de ramar du fÄr i spelet. PÄ papper Àr det kanske inte meningsfullt men den hÀr metoden blir effektivt av med stammaren och slÀpper ocksÄ ut den övergripande bilden.

Med tanke pÄ det mÄste du vÀlja mellan AMDs FreeSync och Nvidias G-Sync. TÀnk pÄ att G-Sync-skÀrmar i sig Àr dyrare eftersom de anvÀnder en modul för att utföra uppgiften, medan FreeSync-skÀrmar anvÀnder en DisplayPort-kabel för samma ÀndamÄl.

Om du letar efter en bildskÀrm som strikt kommer att vara för spelets skull, se till att du letar efter nÄgon av dessa tekniker eftersom de Àr en spelvÀxlare. Kom ocksÄ ihÄg att FreeSync fungerar pÄ AMD GPU: er, medan G-Sync Àr exklusivt för Nvidia.

FĂ€rgcertifiering och kalibrering

Om du Àr en professionell innehÄllsskapare och mestadels arbetar med videor och foton Àr det nÄgot du mÄste ha en bildskÀrm med exakta fÀrger. Om du vill köpa en bildskÀrm just för det, se till att bildskÀrmen du köper Àr kalibrerad ur lÄdan och Àr certifierad för att ha den fÀrgnoggrannhet som du behöver. I de flesta fall kommer de högsta spelmonitorerna med den fÀrgnoggrannhet som ocksÄ anvÀnds bÀst vid skapande av innehÄll. SÄ i dessa situationer Àr du bra att gÄ.

HDR eller inte

En annan mycket viktig sak som du mÄste tÀnka pÄ nÀr du köper en bildskÀrm Àr om skÀrmen du letar efter har HDR-stöd eller inte. HDR Àr relativt lÄngsamt pÄ skÀrmar, men det kommer ikapp och blir en av de mest önskvÀrda funktionerna att ha. SÄ, för att fÄ ut det mesta av dina pengar, se till att du letar efter den hÀr funktionen sÄ kommer du sÀkert att vara bra.

Slutsats

Sammanfattningsvis Àr det en sak som jag Àr sÀker pÄ att det att vÀlja rÀtt bildskÀrm kan vara svÄrt för mÄnga mÀnniskor. Du kan enkelt sluta göra flera misstag i processen, och det vÀrsta Àr att om du inte Àr nog försiktig kan du spendera hundratals eller till och med tusentals dollar pÄ en bildskÀrm som helt enkelt inte uppfyller dina krav.

Med vĂ„r köpguide kan vi försĂ€kra dig om att köpa rĂ€tt bildskĂ€rm, oavsett om du gör det för spel, yrkesmĂ€ssig anvĂ€ndning eller allmĂ€n anvĂ€ndning, kommer att bli mycket enklare och problemfritt. Enligt anvĂ€ndningen Ă€r 1440p den söta platsen frĂ„n och med nu, sĂ„ definitivt kolla in dem först. Även om du Ă€r intresserad har vi redan tĂ€ckt de bĂ€sta USB-typ-skĂ€rmarna man kan fĂ„ i den hĂ€r eran, kolla in dem hĂ€r!

Relaterade Artiklar

Back to top button