Kan du inte hitta en bÀrbar dator?  HÀr Àr vad du kan anvÀnda för arbete eller skola

Kan du inte hitta en bÀrbar dator? HÀr Àr vad du kan anvÀnda för arbete eller skola

FjÀrrutbildning och arbete hemifrÄn har gjort det omöjligt att hitta prisvÀrda bÀrbara datorer. Men oroa dig inte, du kan fortfarande hitta ett gediget alternativ för bÀrbar dator utan att försvinna dina besparingar. Dessa bÀrbara alternativ Àr perfekta för distansarbete eller onlineskola, och till skillnad frÄn begagnade bÀrbara datorer kommer de faktiskt med tillverkarens garantier.

Ingen av dessa produkter Àr en 1:1-ersÀttning för din bÀrbara dator. Du kommer att förlora nÄgot hÀr, oavsett om det Àr portabilitet, skÀrmstorlek eller anvÀndarvÀnlighet. Men du kommer inte att gÄ över din budget, du kommer inte att missa nÄgra Zoom-möten, och du kanske kommer ut med en maskin som Àr snabbare och mer pÄlitlig Àn nÄgon bÀrbar dator du nÄgonsin har anvÀnt.

Mer pengar för pengarna: Var inte rÀdd för den stationÀra PC:n!

Att köpa en stationĂ€r dator Ă€r lite skrĂ€mmande, speciellt om du bara har Ă€gt en bĂ€rbar dator. Men oroa dig inte, du kommer inte att fĂ„ “fel dator” eller “en lĂ„ngsam dator” eller nĂ„got liknande. StationĂ€ra datorer erbjuder bĂ€ttre prestanda Ă€n bĂ€rbara datorer till ett mycket lĂ€gre pris, och de Ă€r lĂ€ttare att stĂ€lla upp vid ett skrivbord Ă€n du kanske förvĂ€ntar dig.

ÄndĂ„ kan du inte bara köpa ett stationĂ€rt torn och kalla det en dag. Du mĂ„ste sĂ€tta ihop ett gĂ€ng produkter, inklusive en datorskĂ€rm, ett tangentbord och en webbkamera. HĂ€r Ă€r allt du behöver för att njuta av skrivbordsupplevelsen (tillsammans med nĂ„gra spartips):

Specifikationer: Köp en dator med en Intel Core- eller AMD Ryzen-processor och minst 8 GB RAM. (En Intel Pentium-processor Ă€r acceptabel om du Ă€r fastspĂ€nd för kontanter.) Intern lagring Ă€r en personlig preferens, Ă€ven om din dator kommer att kĂ€nnas lite snabbare om den har en SSD – se bara till att den har tillrĂ€ckligt med utrymme för att hantera allt du behöver. Vi rekommenderar minst 256 GB för SSD-enheter.
Övervaka: Du kan anvĂ€nda vilken datorskĂ€rm eller TV som helst med en stationĂ€r PC. Om du inte Ă€r bekvĂ€m med att slĂ€ppa $100 pĂ„ en ny datorskĂ€rm, gĂ„ in i din lokala Goodwill och köp en för $10 eller $15. Du kan ocksĂ„ hitta en begagnad bildskĂ€rm för cirka $50 pĂ„ eBay.
Webbkamera: Behöver du en webbkamera för Zoom eller Google Meet? Du kan fortfarande hitta billiga webbkameror pÄ Best Buy och Amazon. Du kan ocksÄ anvÀnda en digitalkamera, smartphone, surfplatta eller nÄgot annat med en inbyggd kamera istÀllet för en webbkamera.
Tangentbord & mus: StationÀra datorer levereras vanligtvis med tangentbord och mus. Om din inte gör det kan du köpa ett par billigt pÄ Amazon eller spendera pÄ ett trÄdlöst tangentbord och mus. Du kan ocksÄ besöka Goodwill för ett billigt tangentbord och en mus.

Du borde inte ha mycket problem med att hitta en ny Intel Core eller AMD Ryzen PC med 8GB RAM i prisklassen $300 till $400. Om du behöver nÄgot billigare Àn sÄ kan du alltid köpa en dator med en lÄngsammare Intel Pentium- eller Intel Celeron-processor för cirka 200 dollar. Du kan ocksÄ köpa en begagnad, renoverad eller öppen dator frÄn Best Buy (renoverade Dell Optiplex-datorer Àr ett populÀrt val och kommer med en 90-dagars garanti).

Vissa kanske föreslĂ„r att man köper en allt-i-ett-dator istĂ€llet för ett fristĂ„ende stationĂ€rt torn. Och medan allt-i-ett-datorer innehĂ„ller alla tillbehör du behöver för att spela eller starta ett Zoom-möte, kan de vara lite överprisade. Det de saknar i valuta för pengarna tar de igen i enkelhet eftersom allt ingĂ„r. Det gör dem ocksĂ„ till ett anstĂ€ndigt val om du inte har mycket utrymme – de mest prisvĂ€rda allt-i-ett-datorerna som passar vĂ„ra hĂ„rdvaruförslag börjar pĂ„ $650.

En prisvÀrd, modern stationÀr PC

Acer Aspire TC-885-UA91 Desktop, 9:e generationens Intel Core i3-9100, 8GB DDR4, 512GB SSD, 8X DVD, 802.11AC Wifi, USB 3.1 Typ C, Windows 10 Home, Svart

Acer Aspire TC-885-UA91 har en Intel Core CPU, 8 GB RAM, en snabb SSD och till och med en USB-C-port! Det Àr en solid, modern stationÀr dator för under $500.

AnvÀnd en Raspberry Pi 4 som en billig stationÀr dator

Om du Àr ambitiös, tekniskt kunnig eller skandalöst sparsam, bör du prova att anvÀnda en Raspberry Pi som en stationÀr dator. Den nya Raspberry Pi 4 börjar pÄ bara $35 men har tvÄ Micro HDMI-portar för dubbla 4K-bildskÀrmsinstÀllningar, en gigabit Ethernet-port för snabbt internet, fyra USB-portar och en skrivbordsklar CPU.

Pi 4:s Broadcom BCM2711 SoC kan inte köra Windows, men den Ă€r perfekt för Raspbian – en lĂ€tt port i den populĂ€ra skrivbordsmiljön Debian. Den genomsnittliga personen borde inte ha nĂ„gra problem med att anvĂ€nda en Raspberry Pi för vardagliga uppgifter, som lĂ€xor, Minecraft eller Zoom-samtal, Ă€ven om du kan behöva titta pĂ„ nĂ„gra tutorials för att fĂ„ saker att stĂ€lla in. Du mĂ„ste ocksĂ„ Ă€ga en datorskĂ€rm, ett tangentbord, en mus och ett MicroSD-kort för att kunna anvĂ€nda Pi 4. (Återigen, du kan köpa de flesta av dessa saker frĂ„n Goodwill för billigt om du har svĂ„rt att hitta vilken som helst).

Pi 4 Àr tillgÀnglig med 1 GB, 2 GB, 4 GB eller 8 GB RAM. De mer prisvÀrda 2- och 4GB-varianterna Àr bra för vanlig datoranvÀndning, medan 8GB-alternativet kan visa sig vara bÀst för personer som gillar att göra flera saker, redigera foton eller öppna 100 webblÀsarflikar Ät gÄngen. Du kan köpa Raspberry Pi som bara brÀdan, men vi rekommenderar att du gÄr för ett komplett kit. Det kommer att innehÄlla allt du behöver, inklusive ett fodral och SD-kort.

En sparsam dator

Prova att anvÀnda en surfplatta eller smartphone

Vi spenderar större delen av vÄr datortid i webblÀsaren. SÄ det Àr ingen överraskning att surfplattor, och sÀrskilt nyare iPads och Samsung Tab-enheter, ger anstÀndiga laptop stand-ins. Starta bara webblÀsaren, anslut ett Bluetooth-tangentbord och -mus och sÀtt igÄng.

Alla iPad som kör den senaste versionen av iPadOS kan stĂ„ för din bĂ€rbara dator. Jag föreslĂ„r att du köper den nya $330 iPad, Ă€ven om en billig 2014 iPad Air 2 skulle kunna fĂ„ jobbet gjort bra. NĂ€r det gĂ€ller Galaxy Tab-enheter borde allt som gjorts efter 2017, inklusive $280 Galaxy Tab A, fungera tillrĂ€ckligt bra. Som sagt, Android-surfplattor saknar stabiliteten, appvalet och batteritiden för iPads – bara nĂ„got att tĂ€nka pĂ„!

Du kan ocksĂ„ anvĂ€nda en smartphone som en bĂ€rbar dator, Ă€ven om du förmodligen inte kommer att ha sĂ„ mycket kul nĂ€r du gör det. De flesta webbplatser, inklusive skolsidor som Canvas och Blackboard, fungerar bra pĂ„ en telefonwebblĂ€sare som Ă€r instĂ€lld pĂ„ “endast skrivbord”. Nyare Samsung-enheter har övertaget hĂ€r, eftersom du kan koppla in din telefon till en datorskĂ€rm för att dra fördel av det skrivbordsliknande DeX-lĂ€get (som Ă€r mycket bekvĂ€mare Ă€n telefonens lilla skĂ€rm).

En pÄlitlig bÀrbar dator

AnvÀnd Chrome OS eller Linux för att Äteruppliva en gammal dator

Har du en skit gammal dator som flyter runt pÄ vinden? Kanske Àr det dags att blÄsa liv i den grejen, Ätminstone tills du kan hitta en ny bÀrbar dator. Att installera om Windows eller frigöra en hÄrddisk rÀcker vanligtvis för att fÄ en gammal dator i form igen, Àven om den fortfarande kan kÀnnas lite trög om dess hÄrdvara Àr inaktuell. I sÄ fall kanske du vill byta ut den gamla datorns operativsystem med nÄgot lÀtt, som Chrome OS eller en Linux-distro.

Om du Àr bekant med Chrome OS (eller om du försöker konfigurera en dator för ditt barn), bör du försöka installera Chromium OS pÄ din gamla dator via CloudReady. Chromium OS Àr öppen kÀllkodsversion av Googles Chrome OS, och Àven om det saknar förmÄgan att köra Android-appar, Àr det perfekt för skolan eller jobbet.

En Linux-distro pĂ„ ingĂ„ngsnivĂ„ som Ubuntu, Mint eller Fedora bör ocksĂ„ tjĂ€na dina behov, sĂ„ lĂ€nge du Ă€r villig att skriva saker i terminalen dĂ„ och dĂ„. Oroa dig inte, du behöver inte veta hur man “kodar” för att anvĂ€nda Linux, du kanske bara behöver leta upp tutorials pĂ„ YouTube dĂ„ och dĂ„.

TĂ€nk pĂ„ att dessa Ă€r free lösningar pĂ„ problemet “Jag kan inte hitta en bĂ€rbar dator”. Att anvĂ€nda Linux kan lĂ„ta som en mardröm (knacka inte pĂ„ det förrĂ€n du provar det), men det Ă€r bĂ€ttre Ă€n att överbudgeta pĂ„ en bĂ€rbar dator för distansutbildning.