Ray-Ban Stories recension: FÄ dessa frÄn mitt ansikte

Ray-Ban Stories recension: FÄ dessa frÄn mitt ansikte

Betyg:
3/10
?

1 – Absolut hett skrĂ€p 2 – Sorta Ljummet skrĂ€p 3 – Starkt bristfĂ€llig design 4 – Vissa fördelar, mĂ„nga nackdelar 5 – Acceptabelt imperfekt 6 – Bra nog att köpa pĂ„ rea 7 – Bra, men inte bĂ€st i klassen 8 – Fantastiskt, med nĂ„gra fotnoter 9 – HĂ„ll kĂ€ften och ta mina pengar 10 – Absolut design Nirvana

Pris: 299 USD

Ray-Ban Stories, eller “Facebook Glasses”, som mĂ„nga kommer att lĂ€ra kĂ€nna dem, Ă€r en intressant produkt: ett par glasögon som kan spela upp ljud, ta bilder och filma. Det lĂ„ter coolt i teorin, men de Ă€r av tvivelaktig anvĂ€ndbarhet, och Facebooks engagemang med dem lerar vattnet Ă€nnu mer.

Om du letar efter kött och potatis om huruvida du ska köpa dessa eller inte, hÀr Àr det: förmodligen inte. De Àr inte en hemsk produkt, men de Àr inte heller vettiga i de flesta fall. Batteritiden Àr ganska dÄlig, laddningssituationen Àr tveksam och det Àr svÄrt att fÄnga bra bilder eller filmer. De Àr ocksÄ riktigt tighta pÄ mitt absolut normala huvud som en mÀnniska, men de tenderar fortfarande att glida ner för min nÀsa. Äh! Och de Àr inte vattentÀta pÄ nÄgot sÀtt.

Kort sagt: Det finns mycket att ogilla med dessa glasögon och vÀldigt lite att uppskatta.

LĂ„t oss prata om det.

Vad Àr Ray-Ban-berÀttelser?

PÄ ytan ser Stories mest ut som vanliga solglasögon. Det finns tre tillgÀngliga stilar: Round, Meteor och Ray-Bans mest populÀra design, Wayfarer. Du kan ocksÄ fÄ varje par i tre olika fÀrger (oliv, svart och blÄtt), med klara eller mörka linser.

Det finns ett par 5MP-kameror som flankerar varje sida, som kan ta 2592×1944 bilder och 1184×1184 30fps video. Video beskĂ€rs inte bara till en kvadrat (utan möjlighet att Ă€ndra) utan begrĂ€nsas ocksĂ„ till 30 sekunder Ă„t gĂ„ngen.

Ray-Ban anger inte uttryckligen hur mycket lagringsutrymme berĂ€ttelserna har, bara att det rĂ€cker för “upp till 30 videor och 500 foton.” Men med tanke pĂ„ den dĂ„liga batteritiden kommer du förmodligen aldrig att kunna nĂ„ det pĂ„ en enda session Ă€ndĂ„. Men jag gĂ„r före mig sjĂ€lv.

Det finns en liten knapp pĂ„ den högra armen för att aktivera kamerorna – ett enda tryck startar en videoinspelning, medan ett tre sekunder lĂ„ngt tryck tar en bild. Det finns ocksĂ„ möjlighet att stĂ€lla in röstkontroller pĂ„ Stories i den medföljande smartphone-appen. NĂ€r det Ă€r aktiverat kan du sĂ€ga “Hej Facebook, ta en bild” eller “Hej Facebook, ta en video”, och de kommer att göra det du sa.

En liten lysdiod bredvid den högra kameran tĂ€nds under bĂ„da omstĂ€ndigheterna som en visuell indikator för mĂ€nniskor runt omkring, vilket Ă€r ett försök till “integritet”. Det Ă€r skrattretande hur lĂ€tt detta skulle vara att tĂ€cka över, sĂ„ det Ă€r i bĂ€sta fall ett halvdant försök i mina ögon.

Det finns nedÄtriktade högtalare pÄ undersidan av varje arm ocksÄ, sÄ att du kan streama musik frÄn din telefon. Jag blev chockad över hur bra dessa lÄter, Àven om det ocksÄ Àr konstigt eftersom alla runt omkring dig ocksÄ kan höra dina lÄtar. Trots hur bra de lÄter (naturligtvis med tanke pÄ vad de Àr), tror jag att benledningsteknik skulle ha varit ett bÀttre val hÀr eftersom det Àr mycket mer diskret.

För att styra musik finns det en pekpanel pÄ höger arm. Du kan spela upp/pausa, styra spÄr och justera volymen genom att trycka, trycka och dra. Som du kanske förvÀntar dig Àr det petigt och jobbigt att anvÀnda. TÀnk dig att.

Glasögonen ansluter till din telefon via Bluetooth och hanteras med Facebook View-appen (för Android och iOS). Appen Àr ganska begrÀnsad, men den tjÀnar sitt syfte. Det Àr hÀr du kan se bilderna och videorna som tagits med berÀttelserna, importera dem till telefonens galleri och stÀlla in röstigenkÀnning. Dessutom, om det inte Àr klart, ett Facebook-konto för att anvÀnda Stories. De Àr vÀrdelösa utan det.

För att ladda glasögonen, rada upp pogo-stiften under höger arm och slĂ€pp dem i fodralet. Ray-Ban hĂ€vdar att glasögonen fĂ„r cirka Ă„tta timmars batteritid med blandad foto-/videoanvĂ€ndning och tre timmar med musik som spelas. Fallet kommer att ge tre fullstĂ€ndiga anklagelser till Stories. PĂ„ grund av det Ă€r det ocksĂ„ enormt – mycket större Ă€n de flesta “normala” glasögonfodral.

Även om det hela verkar ganska enkelt, Ă€r det en helt annan upplevelse att anvĂ€nda BerĂ€ttelser.

Kamerorna Àr inte bra och inramningen Àr Ànnu svÄrare

Att slĂ„ ett par kameror i ansiktet verkar vara en cool idĂ© för att ta bilder och videor utan att anvĂ€nda hĂ€nderna, eller hur? I teorin, ja. I praktiken… nĂ€. Eftersom kamerorna inte ser exakt vad dina ögon gör, Ă€r det nĂ€stan omöjligt att rama in en bra bild med Stories – utan nĂ„gon form av sökare kopplad till kamerorna har du inget sĂ€tt att verkligen veta vad kamerorna ser.

Jag Àr sÀker pÄ att du kan anpassa dig mentalt med tillrÀckligt med tid och motivation, men vem vill ta itu med det? Inte den hÀr killen.

Du fĂ„r bilder och videor som Ă€r off-center, sneda, för lĂ„ga eller höga, eller nĂ„gon kombination av ovanstĂ„ende. Med andra ord, dessa kan vara okej för att ta bilder och videor i ögonblicket, men förvĂ€nta dig inte att du fĂ„r nĂ„got som du anser vara “bra” frĂ„n dessa.

Även om du skulle kunna fĂ„ inramningen rĂ€tt lĂ€mnar Ă€ven bildkvaliteten en del övrigt att önska. Kamerorna Ă€r bara 5MP, sĂ„ du ska inte förvĂ€nta dig högkvalitativa bilder i första hand, men ibland blir resultatet rent ut sagt dĂ„ligt. Ray-Ban och Facebook annonserar om att det hĂ€r Ă€r vĂ€ldigt aktiva miljöer – skateboardĂ„kning, cykling och motorcykling, göra backflips och alla andra typer av rörelser finns överallt i annonserna – men om du inte Ă€r helt stilla nĂ€r du tar en bild kommer du att sluta med alla möjliga spökbilder och andra artefakter. Det suger.

Jag förstÄr inte heller valet av beskÀrning hÀr. Bilder anvÀnder en typisk landskapsbeskÀrning, medan videor Àr begrÀnsade till en kvadratisk beskÀrning. Med tanke pÄ att berÀttelserna bokstavligen Àr namngivna efter en funktion som finns pÄ Facebook och Instagram som Àr designad för att ses i stÄende lÀge, förstÄr jag inte hur bilderna klipper landskapet. Att ha bÄda begrÀnsat till en kvadratisk gröda skulle ha varit mer meningsfullt för mig, men vad som helst.

PĂ„ tal om videor, det Ă€r mer av samma sak hĂ€r. Kvaliteten Ă€r hyfsad, men Ă„terigen, det Ă€r svĂ„rt att fĂ„ bra inramning. Ta den hĂ€r videon till exempel. Jag var pĂ„ min cykel och cyklade i dropparna. Med mina magnifika mĂ€nskliga ögonglober kunde jag se vĂ€gen, landskapet framför mig och horisonten. Jag trodde att det skulle bli ett bra videoklipp … och det hĂ€r Ă€r vad berĂ€ttelserna fĂ„ngade:

Det Àr bara hett skrÀp. Det finns en chans att det kan ha varit pÄ grund av min körstÀllning, men detta förstÀrker bara poÀngen: The Stories ser inte vad dina ögon ser, vilket leder till en mental avbrott nÀr du tar bilder och filmer.

Ljudet Àr bra, men det har sina nackdelar

En av de saker jag sÄg mest fram emot med Stories var en isolerad ljudupplevelse. Jag bÀr benledningshörlurar och solglasögon nÀstan överallt, sÄ tanken pÄ att överbrygga klyftan till en produkt Àr spÀnnande för mig.

TyvĂ€rr blev den spĂ€nningen kortvarig efter att jag slog Stories pĂ„ mitt huvud. Ljudet Ă€r bra – mycket bĂ€ttre Ă€n jag förvĂ€ntade mig – men om du inte hĂ„ller det vĂ€ldigt lĂ„gt kan alla nĂ€ra dig höra det. Det Ă€r bara vidrigt. Jag Ă€lskar musiken jag lyssnar pĂ„, men jag förvĂ€ntar mig inte att killen bredvid mig pĂ„ Old Navy ska vilja lyssna pĂ„ Lorna Shore medan han shoppar nya byxor.

Men de Àr nog bra pÄ cykeln, eller hur? UngefÀr. De pÄminner mig mycket om mina benledningshörlurar som jag anvÀnder, och eftersom jag sitter pÄ cykeln spelar det ingen roll hur högt jag vrider pÄ dem eftersom oddsen för att nÄgon annan ska behöva höra min musik Àr lÄg till obefintlig.

Jag tog nyligen ut dem pĂ„ en 40 mils resa, som jag förvĂ€ntade mig att ta lite över tvĂ„ timmars flytttid. Ray-Ban sĂ€ger att Stories borde fĂ„ tre timmars musikuppspelning, sĂ„ jag förvĂ€ntade mig att fĂ„ i mig mycket juice. De dog en timme och fyrtiofem minuter in pĂ„ Ă„kturen. Jag Ă€r glad att jag ocksĂ„ bar mina benledningshörlurar – ni vet, för sĂ€kerhets skull.

Men de Àr Ätminstone bra solglasögon, eller hur?

Ray-Ban tillverkar nÄgra av de mest populÀra solglasögonen pÄ marknaden, sÄ det Àr ingen tvekan om att företaget vet vad det gör. Kombinera det med det faktum att Wayfarers Àr ikoniska, och Ätminstone bör du förvÀnta dig bra solglasögon, eller hur?

UngefÀr. Eftersom de Àr fullproppade med teknik anvÀnder de en annan design Àn vanliga solglasögon. En sak som jag tyckte var intressant Àr dock att de bara Àr 5 gram tyngre Àn vanliga Wayfarers. Jag förestÀller mig att hÄlla viktstraffet till ett minimum var av största vikt hÀr, sÄ beröm till Ray-Ban för att han levererade det.

Som sagt, de Àr lÄngt ifrÄn lika bekvÀma som andra solglasögon som anvÀnder den hÀr stilen. För att vara helt tydlig hÀr, jag har aldrig Àgt eller ens burit vanliga Wayfarers. Jag har dock ungefÀr Ätta par liknande solglasögon (tillverkade av Tifosi och Goodr), sÄ jag har Ätminstone nÄgot att jÀmföra med.

Och jĂ€mfört med mina Tifosi Swank och Goodr-glasögon Ă€r Stories dramatiskt mindre bekvĂ€ma. Armarna pĂ„ Stories Ă€r tjocka och vĂ€ldigt stela, sĂ„ de sitter ganska hĂ„rt om mitt huvud. Jag har inget stort huvud, men efter ungefĂ€r en timme mĂ„ste jag ta av mig Stories för att ge mitt huvud och öron en “paus”. Med tanke pĂ„ att jag ibland anvĂ€nder solglasögon i fyra (eller mer) timmar Ă„t gĂ„ngen, Ă€r det inte bra.

Trots att de sitter hĂ„rt om huvudet, hĂ„ller de sig inte heller pĂ„ plats sĂ€rskilt bra – sĂ€rskilt om jag svettas. De glider hela tiden ner, och det gör mig galen. Återigen, detta Ă€r inte ett problem jag hanterar frĂ„n nĂ„gon av mina andra solglasögon.

PĂ„ tal om att svettas, det Ă€r en annan stor irritation jag har med berĂ€ttelserna: de Ă€r inte vattentĂ€ta. Vanligtvis bĂ€r folk inte solglasögon i regnet, vilket jag fĂ„r, men överklagandet hĂ€r Ă€r ljud och bilder, som du kanske vill ha om du fastnar i regnet. Om jag Ă€r ute pĂ„ cykeln, till exempel, tar jag inte av mig mina solglasögon i regnet – nej, de fungerar som ett avgörande ögonskydd. Men om jag fastnar i regnet med Stories pĂ„, riskerar jag att förstöra dem.

Bara en sÄdan enorm förbiseende, enligt mig.

Slutsats: Inte vÀrt pengarna

Jag ville hitta nĂ„gra förlösande egenskaper med berĂ€ttelserna, men Ă€rligt talat, jag kĂ€mpar. Kamerorna Ă€r inte bra, och det Ă€r svĂ„rt att fĂ„ en vĂ€l inramad bild – jag skulle hellre dra ut min telefon för att fĂ„nga exakt vad jag vill ha. Detsamma gĂ€ller video.

Ljudupplevelsen Àr okej, men den Àr inte diskret nog, och den krossar absolut batteriet. Touchkontrollerna suger ocksÄ. Glasen Àr för tÀta men pÄ nÄgot sÀtt sitter de fortfarande inte pÄ plats.

Och det gÄr utan att ens ta hÀnsyn till Facebook-kopplingen. NÀr jag först fick de hÀr glasögonen och började bÀra dem insÄg jag: jag insÄg inte hur mycket jag inte litar pÄ Facebook förrÀn jag lÀt det sÀtta en kamera och mikrofon i ansiktet. Med de senaste nyheterna belyst hur dÄligt Facebook verkligen Àr, Àr det Ànnu mer oroande.

Mitt rÄd? Undvik berÀttelserna. För mindre pengar kan du fÄ nÄgra vanliga Wayfarers och en uppsÀttning benledningshörlurar. Visst, du kommer inte ha kameror fastspÀnda i ansiktet, men de Àr pÄ grÀnsen vÀrdelösa ÀndÄ, sÄ se det som en bonus. AnvÀnd bara din telefon, du blir gladare.