Robin Williams: Come Inside My Mind Review: Make ‘Em Laugh

Det hÀr Àr ett ÄterinlÀgg av vÄrt Robin Williams: Come Inside My Mind recension frÄn Sundance Film Festival 2018. Filmen har premiÀr pÄ HBO den 16 juli klockan 20:00 ET/PT.

För drygt tre Ă„r sedan, Robin Williams dog och tittade Marina Zenovichs rörande dokumentĂ€r Robin Williams: Come Inside My Mind, jag insĂ„g att jag aldrig kommer att vara helt tillfreds med det, vilket Ă€r en konstig sak för en artist som jag aldrig ens trĂ€ffat, Ă€n mindre kĂ€nt personligen. Och Ă€ndĂ„ Ă€r vad dokumentĂ€ren gör sĂ„ bra att visa Varför Williams var speciell och en unik komisk personlighet. Även om dokumentĂ€ren inte skyr de mer tumultartade aspekterna av Williams liv, tar Zenovich ett ganska okomplicerat tillvĂ€gagĂ„ngssĂ€tt, och utmanar inte riktigt dokumentĂ€rformen och lĂ„ter Williams bĂ€ra showen. NĂ€r du tittar pĂ„ ett kompendium av hans standup, TV-arbete, filmer och mĂ€nniskor som talar om honom i lysande ordalag, sĂ„ önskar du att det aldrig skulle ta slut.

KOLLIDERARE VIDEO FÖR DAGEN

Kom in i mitt sinne Àr i stort sett en vagga till graven som berÀttar om Williams liv och karriÀr med Zenovich som sammanstÀller en anmÀrkningsvÀrd mÀngd material inklusive gamla foton, inspelningar frÄn hans teaterdagar, massor av stand-up och hans TV- och filmarbete. Blandat in finns gamla intervjuer med Williams och en gedigen mÀngd intervjuer med vÀnner, kollegor, hans första fru och hans son Zak (sÀrskilt frÄnvarande Àr Williams andra och tredje fru eller hans andra barn, men det Àr inte som att nÄgon ska behöva delta i dokumentÀren om en Àlskad). Men stjÀrnan i showen Àr Williams och Zenovich kan sammanstÀlla en fascinerande bild av en artist som behövde upptrÀda.

Jag Àr sÀker pÄ att det finns mÀnniskor som Àr bÀttre insatta i Williams liv Àn jag, en person som blev ett fan under Williams rad familjefilmer i början av 90-talet, men det finns fortfarande massor av intressanta saker för mÀnniskor som kanske inte vara helt insatt i hans livshistoria. Till exempel visste jag inte att Williams var en av de sista som sÄg John Belushi vid liv, och att Belushis död var en övertygande faktor i Williams önskan att bli ren efter att ha levt en drogdriven livsstil i slutet av 70-talet och början av 80-tal. Jag visste inte heller att Williams spelade med Steve Martin i en scenproduktion av I vÀntan pÄ Godot. Vad Zenovich kan visa konsekvent genom Kom in i mitt sinne Àr att Williams, trots en unik och ikonisk persona, hade en anmÀrkningsvÀrd mÀngd mÄngfald i sitt liv och sin karriÀr.

DĂ€r dokumentĂ€ren verkligen lyser Ă€r att försöka borra ner och lista ut den kreativa impulsen i Williams. Det finns tillfĂ€llen dĂ„ det kĂ€nns som att Zenovich fiskar och tittar pĂ„ aspekter som Williams uppvĂ€xt (han var det enda barnet till tvĂ„ förĂ€ldrar som bĂ„de hade gift om sig och hade barn frĂ„n tidigare Ă€ktenskap), men sĂ„ smĂ„ningom kan man se att Williams, som mĂ„nga artister, var helt enkelt tvungen att upptrĂ€da. Vid olika tillfĂ€llen noterade flera mĂ€nniskor hur Williams skulle lĂ€mna allt pĂ„ scenen och vara ganska tyst privat, men nĂ€r han blev mer populĂ€r var det svĂ„rt att “stĂ€nga av.” Som sagt, filmen gĂ„r inte sĂ„ lĂ„ngt som att reducera Williams som en “ledsen clown”, torterad inuti men skrattande pĂ„ utsidan.

Williams gÄva, som filmen visar, var att han brydde sig mycket om att upptrÀda. Medan hans stand-up och sÀllskapliga personlighet Àr vad de flesta vet om honom, studerade han. En försöksperson noterar att Àven om Williams fick det att se ut som att allt var spontant och improviserat, sÄ förberedde han sig fortfarande, och Àven om han kunde gÄ av manschetten (25 % av hans material pÄ hans The Met-special hade aldrig framförts tidigare), trodde han fortfarande pÄ förberedelse och professionalism. Regissören Mark Romanek konstaterar att Williams skulle fÄ folk att slÄ ihop sig mellan inspelningarna En timmes foto, men han skulle sedan anvÀnda den energin för sin lÀskiga prestation nÀr kamerorna kom pÄ.

Men det som gör att Williams frÄnvaro gör sÄ ont, och vad dokumentÀren inte missar, Àr hans stÀndiga vÀnlighet. Det finns massor av roliga mÀnniskor i vÀrlden, och till dess kredit, Kom in i mitt sinne gör inte Williams pÄ vÀg att bli ett helgon. Och ÀndÄ konstaterar det att han kastade sig in i vÀlgörenhetsorganisationen Komisk lÀttnad och en USO Tour med samma lust som allt annat. Williams behövde inte göra sÄnt. Hans karriÀr hade varit bra utan den. Och ÀndÄ ville han ge tillbaka, och allt verkar hÀnga ihop med hans behov av att bara fÄ folk att skratta. Man kan kalla det ett tvÄng eller en neuros, men in Robin Williams: Come Inside My Mind, vi ser att det var Williams gÄva till vÀrlden, och det Àr en vi alltid kommer att sakna.

Betyg: B

Relaterade Artiklar

Back to top button