SÀtt pÄ vilka hÀlsovÄrdsinnovation har förÀndrats under de senaste 10 Ären

SÀtt pÄ vilka hÀlsovÄrdsinnovation har förÀndrats under de senaste 10 Ären

Teknik spelar en stor roll för att förbÀttra livet för patienter över hela vÀrlden. Men för att MedTech ska bli optimalt effektivt krÀvs samarbete mellan patienter, medicinska professioner och tekniken. Inom hÀlso- och sjukvÄrd och medicin har digital teknik visat sig effektiv för att omvandla ohÄllbara system till hÄllbara.

Den hÀr artikeln utforskar framstegen inom hÀlso- och sjukvÄrdsinnovationer genom Ären och hur dessa teknologier tillÀmpas i dagens medicinska vÀrld.

Artificiell intelligens

AI hÄller redan pÄ att reformera sjukvÄrdsindustrin. AI-algoritmer kan bryta medicinska journaler, skapa lÀkemedel och utforma behandlingsplaner snabbare Àn medicinsk personal.

2015, till exempel, lanserade Atomwise en sökmotor för befintliga sÀkra mediciner som kunde göras om för att behandla eller hantera ebola, och de hittade framgÄngsrikt tvÄ lÀkemedel som föreslagits för att minska smittsamheten för ebola. Google DeepMind skapade nyligen en AI-algoritm för analys av bröstcancer, som övertrÀffade mÀnskliga radiologer med 11,5 %.

Virtuell verklighet

VR har visat sig vara ovÀrderligt inom hÀlsosektorn, och det förÀndrar livet för bÄde lÀkare och patienter. Denna teknik anvÀnds för att utbilda framtida kirurger att utöva operationer. Det finns mÄnga VR-program i aktiv anvÀndning och med lovande resultat.

Enligt Harvard Business Review hade kirurger som utbildats med VR en 230 % ökning av sin prestation jÀmfört med traditionellt utbildade kirurger. De förra var ocksÄ mer exakta och snabbare nÀr de utförde kirurgiska ingrepp.

NÀr den tillÀmpas pÄ patienter har virtuell verklighet visat sig vara en effektiv smÀrtbehandlingsmetod. Kvinnor utrustade med virtual reality-headset upplevde mindre förlossningsvÀrk. VR hjÀlper ocksÄ till att hantera efter operation, neurologisk, gastrointestinal och hjÀrtsmÀrta.

SjukvÄrdsklÀder, spÄrare och sensorer

Med framsteg inom medicinsk teknik kan individer hantera och kontrollera sin hÀlsa med hjÀlp av hÀlsoklÀder, sensorer och spÄrare. Dessa enheter har visat sig vara effektiva verktyg för att bedöma och ta kontroll över sin hÀlsa.

Oavsett om du tÀnker hantera dina stressnivÄer, kognitiva förmÄgor, vikt eller övergripande kondition, finns det enheter som kan spÄra alla dessa behov Ät dig. Med mÀnniskor som övervakar sin hÀlsa och delar resultaten pÄ distans med en lÀkare, har de bÀttre förutsÀttningar att fatta vÀlgrundade beslut och ta kontroll över sin hÀlsa.

Genomsekvensering

Den amerikanska regeringen investerade 2,7 miljarder dollar i Human Genome Projects! Under 2017 avtÀckte Illumina, som Àr ett ledande DNA-sekvenseringsföretag, en maskin som kan ordna upp hela det mÀnskliga genomet.

Med genomtestning och sekvensering kan du lÀra dig om dina monogena och multifaktoriella hÀlsotillstÄnd, din familjemedicinska historia och din lÀkemedelskÀnslighet.

FÀlt som dietetik, genomik, nutrigenomics och cross-field eller nutrition utnyttjar redan genomsekvensering. Habit, ett Kalifornien-baserat företag, erbjuder skrÀddarsydda dieter baserade pÄ sina kunders genetiska koder.

Revolutionerande drogutveckling

Processen för lÀkemedelsutveckling Àr för nÀrvarande för dyr och tidskrÀvande. Denna process kan förbÀttras, förenklas och pÄskyndas med hjÀlp av teknologier som i silico-försök och artificiell intelligens. Dessa teknologier Àr redan i spel inom lÀkemedelsindustrin.

Företag som Deep Genomics, Recursion Pharmaceuticals och Turbine anvÀnder redan artificiell intelligens för att utveckla nya behandlingslösningar och nya lÀkemedelskandidater pÄ rekordtid, pÄskynda marknadsföringstiden samtidigt som de rÀddar liv och kostnader. Det finns medicinska appar som anvÀnder AI för att bedöma HIPAA-efterlevnad som beskrivs i Yalantis.com.

I silico-studier anvĂ€nds individualiserade digitala simuleringar i regulatorisk utvĂ€rdering och utveckling av medicinska produkter, interventioner och enheter. Även om den nuvarande biologiska förstĂ„elsen och teknologin inte tillĂ„ter helt simulerade kliniska prövningar, finns det betydande framsteg pĂ„ detta omrĂ„de.

Hammond, en matematisk modell för mÀnsklig fysiologi, anvÀnds redan i forskningsprojekt. Virtual Physiological Human Institute (VPH) tillÀmpar ocksÄ virtuella modeller för att studera osteoporos och hjÀrtsjukdomar.

I framtiden kommer det att vara möjligt att testa tusentals potentiella lÀkemedel pÄ en klass av virtuella patientmodeller pÄ rekordtid.

Nanoteknik

Vi befinner oss för nÀrvarande i nanomedicinens Älder. 2014 designade Max Planck Institute-forskare mikrobotar som kan simma genom kroppens vÀtskor. Nanochips som PillCam anvÀnds redan pÄ ett patientvÀnligt och icke-invasivt sÀtt för kolonundersökning.

Under 2018 skapade forskare frÄn MIT elektroniska piller som kan fjÀrrstyras för att frigöra lÀkemedel eller vidarebefordra diagnostisk information med en knapptryckning. Nanoteknik tillÀmpas ocksÄ i smarta patchar.

Under CES 2020 visade Grapheal, ett franskbaserat företag, ett smart plÄster som kan kontinuerligt övervaka sÄr och simulera sÄrlÀkning.

Med framsteg inom tekniken kommer nanoteknik snart att ha en central plats inom medicinen. Nanoenheter och nanopartiklar har visat sig vara ett effektivt alternativ för lÀkemedelsleverans, cancerbehandlingsverktyg och fjÀrrstyrda kapslar kan göra nanokirurgi till verklighet.

Robotik

Detta rÄkar vara det snabbast vÀxande och mest spÀnnande omrÄdet inom vÄrden. Innovationer strÀcker sig frÄn desinficerande robotar/exoskelett, farmabotika, kirurgiska robotar till robotkompisar.

2019 lyckades en tetraplegisk man kontrollera ett exoskelett med sin hjÀrna, och Europa bevittnade sin första framgÄngsrika exoskelettstödda operation. Andra tillÀmpningar av medicinska robotar inkluderar att hjÀlpa sjuksköterskor att lyfta Àldre patienter och hjÀlpa patienter med ryggradsskador.

Robotkamrater anvÀnds för att behandla psykiska tillstÄnd, lindra ensamhet och hjÀlpa barn med kroniska sjukdomar. Vissa av dessa medbots kommer med peksensorer, mikrofoner och kameror för att hjÀlpa anvÀndare att interagera med dem.

Ikki, ett australiensiskt företag, till exempel, hjÀlper barn med kroniska sjukdomar att övervaka deras temperatur, andningsfrekvens och mediciner samtidigt som de underhÄller dem med historier och musik.

3d-utskrivning

Denna teknik anvÀnds redan för att skriva ut konstgjorda lemmar, biovÀvnader, blodkÀrl, piller och mer. 2019 designade forskare vid Rensselaer Polytechnic Institute en metod för 3D-utskrift av levande hud med blodkÀrl. Den hÀr innovationen har visat sig vara avgörande för brÀnnskadade vid hudtransplantation.

Krigsoffer kommer ocksÄ att dra nytta av 3D-printade proteser. Eftersom FDA har godkÀnt 3D-tryckta lÀkemedel sedan 2015, drar lÀkemedelsföretagen avsevÀrt nytta av denna teknik. Forskare arbetar för nÀrvarande med 3D-utskriftspolypiller, som Àr lÀkemedel i flera lager som kommer att hjÀlpa patienter att genomföra terapeutiska planer.

Slutsats

Med intÄget av digital hÀlsa upplever sjukvÄrdsbranschen en revolutionerande fas. Tekniken har avsevÀrt förbÀttrat vÄrden och gjort livet lÀttare för patienter och sjukvÄrdspersonal. Fler innovationer Àr pÄ gÄng!