Ska du köra Windows pÄ Steam-dÀcket?

Det verkar som att Valve har hĂ„llit fast vid sitt löfte. Steam Deck Ă€r bokstavligen en bĂ€rbar PC, och som sĂ„dan kan den starta operativsystem som Windows eller Linux. Men stödet för Windows pĂ„ Steam Deck Ă€r fortfarande lite stenigt – de flesta borde hoppa över det, Ă„tminstone för nu.

Notera: Vi förvÀntar oss att Windows pÄ Steam Deck snabbt kommer att förbÀttras under 2022. Som sagt, vi kommer regelbundet att uppdatera den hÀr artikeln med ny information.

Windows pÄ Steam Deck Àr fortfarande ganska begrÀnsat

För att vara helt Àrlig Àr Windows pÄ Steam Deck fortfarande inte sÄ praktiskt. Det definitivt, men drivrutinerna Àr inte stabila, och mÄnga förare saknas fortfarande. Windows stöder fortfarande inte dÀckets inbyggda högtalare eller hörlursuttag, till exempel, sÄ du Àr tvungen att anvÀnda Bluetooth-hörlurar eller en USB-C-ljudkabel.

Ett annat stort problem Àr Steam OS:s brist pÄ dual-boot-stöd. Steam OS:s dual-boot-guide Àr inte tillgÀnglig Àn, sÄ du mÄste satsa pÄ ett enda operativsystem. Det Àr ett stort problem för de flesta spelare, eftersom Windows kommer att blÄsa igenom batteritiden, och spel som Àr helt optimerade för Steam OS kan köras lÄngsammare i Windows pÄ grund av dess otympliga AMD-grafikdrivrutiner.

Dessutom fungerar inte Windows 11 fortfarande pĂ„ dĂ€cket. IstĂ€llet har du fastnat för Windows 10 – jag anser inte att detta Ă€r ett “problem”, men det Ă€r en indikation pĂ„ att utvecklingen av Windows pĂ„ Steam Deck Ă€r i sin linda.

Observera att Windows pÄ Steam Deck egentligen inte Àr Valves ansvar. Om du gÄr vilse i installationsprocessen, eller om du murar din Deck, kanske Valve inte erbjuder nÄgon support.

Men Windows kommer med flera fördelar

Ärligt talat, Valve gjorde ett fantastiskt jobb med Steam OS. Den kör spel genom Proton med enastĂ„ende prestanda, och den har ett inbyggt Linux-skrivbord som du kan anvĂ€nda för att köra skrivbordsprogram eller surfa pĂ„ webben. Om du Ă€r modig nog kan du koppla upp din Steam-dĂ€ck till en bildskĂ€rm, tangentbord och mus och anvĂ€nda den som en stationĂ€r PC.

Men som vi alla vet Àr Linux aldrig en direkt ersÀttning för Windows.

Att installera Windows OS pÄ ditt Steam-dÀck kommer med nÄgra stora fördelar. För det första lÄser den upp ett urval av spel som fortfarande inte stöds av Steam OS, som och . Men Windows kan ocksÄ förbÀttra prestandan för vissa titlar, eftersom det kan köra spel inbyggt istÀllet för att driva dem genom Proton-kompatibilitetslagret. (Som sagt, spel som Àr certifierade av Valve kan prestera bÀttre i Steam OS.)

Och det Ă€r inte sĂ„ att du mĂ„ste anvĂ€nda Windows för spel. Kanske vill du att din Steam Deck ska fungera som en produktivitetsenhet – du kan anvĂ€nda Steam OS för spel och sedan starta upp Windows nĂ€r det Ă€r dags att grĂ€va igenom nĂ„gra kalkylblad (nĂ€r Steam OS stöder dual-boot, det vill sĂ€ga). Jag inser att detta lĂ„ter konstigt, men Steam-dĂ€ckets pekplattor Ă€r utmĂ€rkta för att flytta runt ett skrivbord, och du kan alltid ansluta dĂ€cket till en riktig bildskĂ€rm.

Ska du installera Windows pÄ ditt Steam-dÀck?

SĂ„vida du inte Ă€r en utvecklare eller en galen Windows-entusiast, Ă€r det nu ett dĂ„ligt tillfĂ€lle att installera Windows pĂ„ ditt Steam-dĂ€ck. Det Ă€r bara inte sĂ„ “anvĂ€ndbart” Ă€n – drivrutinerna Ă€r inte stabila, du kan inte dubbelstarta Windows med Steam OS, och vissa saker (som dĂ€ckets inbyggda högtalare) fungerar inte med Windows.

NÀr de hÀr kinkarna vÀl Àr utplÄnade kommer Windows att vara ett mÄste för vissa Steam Deck-anvÀndare. NÀr allt kommer omkring, utvalda titlar som Àr bara kompatibla med Windows operativsystem, och Steam Deck kan fungera som en bÀrbar Windows-dator om du Àr galen nog att göra ett Ätagande.

Om du vill installera Windows pÄ ditt dÀck, besök helt enkelt Valves supportsida och följ instruktionerna. Observera att du behöver en startenhet för att slutföra installationen.

Related Articles

Back to top button