Varför du regelbundet bör arkivera dina sociala inlÀgg (och hur man gör det)

Sociala nÀtverk Àr ett bra sÀtt att hÄlla kontakten med vÀnner, familj, aktuella hÀndelser och allt annat. Men det betyder inte att du ska lÀmna alla dina grejer pÄ det hÀr stora gamla internet sÄ att alla kan se det förrÀn tidens slut. Nej, du bör regelbundet arkivera dina gamla inlÀgg. LÄt oss prata om det.

Nu kanske du redan sĂ€ger till dig sjĂ€lv, “Men Cam, det lĂ„ter trĂ„kigt och hemskt, och jag hatar dig för att du ens föreslĂ„r det!” Och ja, det kan vara trĂ„kigt och hemskt … om du gör det manuellt. Men oroa dig inte, vĂ€nner, för nĂ€r vi vĂ€l har diskuterat varför ni kanske vill göra det hĂ€r, kommer vi ocksĂ„ att prata om hur ni kan göra det (det enkla sĂ€ttet).

För att skydda din identitet (frÄn alla andra)

TÀnk pÄ allt du lÀgger upp pÄ sociala medier, oavsett om det Àr Instagram, Facebook, Twitter, TikTok. eller allt ovanstÄende. Bilder pÄ dina barn? Barnbarn? Vad sÀgs om födelsedagsinlÀgg eller födelsedagsönskningar pÄ din vÀgg frÄn andra anvÀndare? Bilder pÄ din nya bil. Ditt nya hus. Ditt nyrenoverade hus. Familjesemester.

Hela ditt liv.

MĂ€nniskor publicerar mycket information pĂ„ sociala nĂ€tverk, och Ă€ven om varje inlĂ€gg kan verka mindre, ju lĂ€ngre du Ă€r pĂ„ ett nĂ€tverk, desto mer information kan du fĂ„ om dig. TĂ€nk bara pĂ„ det: Sociala medier Ă€r i grunden ett paket för identitetsstöldvĂ„rd. Med tillrĂ€ckligt med tid och uppmĂ€rksamhet kan vem som helst lĂ€ra sig nĂ€stan vad som helst om dig – speciellt om du lĂ€gger upp saker utan att egentligen tĂ€nka pĂ„ det.

Och det Ă€r sĂ„ lĂ€tt att göra. “Det Ă€r bara mina vĂ€nner och familj!” Jag kan höra dig sĂ€ga. Och det kanske Ă€r sant. Men hur Ă€r det med webbplatserna, apparna eller tjĂ€nsterna dĂ€r du loggar in med dina Facebook- eller Twitter-uppgifter? Det finns tusentals av dessa dĂ€r ute, och alltför ofta har jag sett dessa appar eller tjĂ€nster byta Ă€gare och bli oseriösa. Och gissa vad? Nu har nĂ„gon potentiellt skadlig tjĂ€nst som du slutade anvĂ€nda för fyra Ă„r sedan tillgĂ„ng till all din information.

Jag ryser vid tanken. Och det börjar inte ens tĂ€cka potentiella rovdjur som kan titta pĂ„ dina sociala aktiviteter eller leta igenom gamla inlĂ€gg för att lĂ€ra sig dina vanor. Naturligtvis tror ingen nĂ„gonsin att sĂ„dant hĂ€r kan hĂ€nda dem – förrĂ€n det gör det i alla fall.

Om din profil Ă€r offentlig gör du all din data lĂ€ttillgĂ€nglig för alla, men detta Ă€r fortfarande ett problem pĂ„ privata profiler. Snabbt, gĂ„ och titta pĂ„ saker du delade för fem eller tio Ă„r sedan, tĂ€nk sedan pĂ„ hur mĂ„nga nya “vĂ€nner” eller följare du har fĂ„tt sedan dess. NĂ€r du öppnar din privata profil för en ny person Ă€r Ă€ven dina gamla inlĂ€gg tillgĂ€ngliga.

Vad hÀnder om du automatiskt arkiverar eller tar bort inlÀgg Àldre Àn sex mÄnader eller ett Är? Plötsligt har du mycket mindre data som bara flyter runt dÀr ute i internetland. Mycket mindre information om vem du Àr, detaljerna i ditt liv och dina vanor.

Att skydda din framtid (frÄn dig sjÀlv)

DĂ„liga skĂ„despelare Ă€r inte det enda du behöver oroa dig för heller – du mĂ„ste ocksĂ„ oroa dig för vem du brukade vara. Jag har sett rapporter om mĂ€nniskor som fĂ„tt sparken för saker de twittrade för flera Ă„r sedan, oavsett om de var kontroversiella Ă€mnen vid den tiden eller inte.

LÄt oss till exempel sÀga att du skrev om hur mycket du gillar eller uppskattar en viss skÄdespelare eller idrottare för fem eller sex Är sedan. DÄ kommer dÄliga nyheter om just den personen som visar att de inte Àr som alla en gÄng trodde. Avbryt kulturen sÀtter in, den personen finns inte lÀngre pÄ den godkÀnda listan, och plötsligt Àr du i heta stolen för nÄgot du glömt att du sa för mÄnga Är sedan.

Det konceptet kan tyckas lĂ„ngsökt, men det Ă€r vanligare Ă€n du tror – och det Ă€r bara ett mycket generiskt exempel. Jag skulle kunna bli specifik, men jag Ă€r sĂ€ker pĂ„ att du redan förstĂ„r poĂ€ngen hĂ€r: Saker du twittrar idag kan vara vĂ€ldigt förödande om nĂ„gra Ă„r, Ă€ven om de inte Ă€r en stor sak just dĂ„.

Det Ă€r dĂ€rför jag arkiverar alla mina tweets som Ă€r sex mĂ„nader gamla eller Ă€ldre. Mina Twitter-vanor Ă€r vĂ€ldigt mycket hjĂ€rna-till-skĂ€rm—om jag tĂ€nker pĂ„ det, twittrar jag det. FrĂ„n och med idag Ă€r dessa alla ofarliga Ă„sikter (jag menar, jag har heta blickar pĂ„ spannmĂ„l), men vem vet om jag kommer att kunna sĂ€ga samma sak om fem Ă„r. Även om det Ă€r osannolikt att nĂ„got jag sĂ€ger pĂ„ Twitter kan komma tillbaka för att förfölja mig senare, Ă€r det helt enkelt inte en chans jag Ă€r villig att ta. Jag twittrar nĂ„gra dumma grejer. Jag försöker inte lĂ„ta ett skĂ€mt idag kosta mitt jobb imorgon.

Det gÀller inte bara ditt nuvarande jobb heller. Arbetsgivare Àr kÀnda för att kolla sökandes sociala kanaler för att se vilken typ av person det Àr. De kommer att gÄ tillbaka sÄ lÄngt de vill för att se till att du Àr rÀtt kandidat för ett jobb. Du kanske inte har skrivit nÄgot stötande eller ens kontroversiellt under de senaste veckorna, men vad sÀgs om ett halvÄr sedan? Ett Är? Fem Är? Vem vet.

Genom att rensa upp dina gamla inlÀgg kan du alltid vara sÀker pÄ att inget du sa kommer tillbaka för att bita pÄ dig senare. De sÀger att nÀr nÄgot vÀl har lagts ut pÄ internet kan det aldrig riktigt raderas, vilket kan vara sant. Men du kan Ätminstone göra det svÄrare att hitta.

Jag vet att jag inte Ă€r samma person som jag var för fem eller tio Ă„r sedan – mycket har förĂ€ndrats sedan dess. Detta för mig till min nĂ€sta punkt.

Att skydda ditt mentala tillstÄnd (frÄn ditt förflutna)

I december 2014 förÀndrades mitt liv för alltid nÀr min yngsta son diagnostiserades med njursjukdom i slutstadiet. De följande dagarna, veckorna och mÄnaderna var de svÄraste i mitt liv. Massor av tÄrar och problem med att hantera tyngden av det hela, sÄ jag lutade mig mot nÀra vÀnner och familj. Det innebar mÄnga inlÀgg och bilder pÄ Facebook för att hÄlla alla uppdaterade om hans status.

Nu, Ă„r senare, visas dessa bilder fortfarande pĂ„ vĂ„ra Google Nest Hubs och Chromecasts. Och vet du vad? Det blir aldrig lĂ€ttare. Varje gĂ„ng jag ser en – och jag menar varje gĂ„ng – Ă€r det som att vara tillbaka i det ögonblicket igen. Det Ă€r en magstöt. Jag vill inte glömma att det hĂ€nde; Jag vill bara bli pĂ„mind pĂ„ mina egna villkor.

Du kanske kan relatera. Eller sĂ„ hĂ€nde nĂ„got annat hemskt. Förlusten av en Ă€lskad. En skilsmĂ€ssa. En livsförĂ€ndrande diagnos. Eller kanske nĂ„got mörkare – att ta itu med en stalker. Sexuella trakasserier pĂ„ jobbet. Missbruk. Eller vĂ€rre.

Det hÀr Àr saker som mÀnniskor ofta tenderar att söka skydd frÄn pÄ sociala medier. NÀr jag gÄr igenom en svÄr patch med att hantera min sons sjukdom, skriver jag ofta om det pÄ Twitter. Varför? För jag har nÄgra fantastiska vÀnner pÄ Twitter som Àr dÀr för att lyssna, nÄ ut för att hjÀlpa eller bara visa sitt stöd. Twitter kan vara en avloppsbrunn ibland, men för mig kan det ocksÄ vara en livlina.

Men jag vill inte bli pĂ„mind om alla svĂ„ra tider om jag tittar pĂ„ Timehop ​​eller Facebooks Minne-funktion. Vi Ă€lskar alla att se de glada minnena – barnens födelsedagskalas, familjesemestern – men de sorgliga, sĂ„rande eller lĂ€skiga minnen kan skĂ€ra sig som en kniv.

Och medan du vĂ€ljer att kontrollera dessa appar och funktioner, ibland dyker dessa minnen upp av sig sjĂ€lva – som Home Hub-scenariot som jag nĂ€mnde tidigare. Jag skulle aldrig vilja ta bort dessa bilder permanent eftersom de Ă€r en avgörande del av mitt liv. Men jag kan arkivera eller gömma dem, sĂ„ att de inte bara dyker upp och sticker mig ovĂ€ntat i hjĂ€rtat. Du kan ocksĂ„ dölja specifika inlĂ€gg frĂ„n Facebook Memories av samma anledning.

Varför du bör arkivera inlÀgg istÀllet för att ta bort dem

Den sista punkten Ă€r viktig – om du tar bort inlĂ€gg Ă€r de borta för alltid. Men om du arkiverar dem kan du fortfarande komma Ă„t dem efter eget gottfinnande. Det Ă€r en nyckelskillnad; oavsett anledningen till att bli av med ett inlĂ€gg finns det alltid en chans att du kanske vill se det igen nĂ„gon gĂ„ng – Ă€ven om det bara Ă€r för att skratta Ă„t hur dum du var för ett decennium sedan.

DÀrför Àr det generellt sett bÀst att arkivera inlÀgg. Detta döljer dem frÄn ditt huvudflöde, tidslinje, minnen och allt det dÀr, men du kan fortfarande se dem om du vÀljer det. Vissa nÀtverk erbjuder ett sÀtt att arkivera inlÀgg (bÄda Facebook och Instagram gör det), men det finns ett annat sÀtt som fungerar i alla nÀtverk, inklusive de som inte erbjuder ett inbyggt alternativ: med en tredjepartstjÀnst.

Det bÀsta sÀttet att automatiskt arkivera dina inlÀgg: Jumbo Privacy

Jag har skrivit om Jumbo Privacy förut, och jag stĂ„r fortfarande fast vid det som min favoritapp/tjĂ€nst för att hantera mina sociala konton. Jumbo Ă€r i första hand en sĂ€kerhets- och sekretessapp för sociala medier – den kan skanna dina konton och hjĂ€lpa dig att göra saker som att aktivera 2FA, ta bort gamla meddelanden och vĂ„rt syfte hĂ€r: ta bort eller arkivera gamla inlĂ€gg.

NÀr du har lÀnkat dina sociala konton till Jumbo kan du stÀlla in den för att ta bort inlÀgg som Àr Àldre Àn en viss tidsram automatiskt. Som jag nÀmnde tidigare har jag min instÀlld pÄ sex mÄnader, men du kan stÀlla in den pÄ sÄ lite som en dag eller sÄ lÀnge som 30 Är och i stort sett allt dÀremellan.

Jumbo kommer automatiskt att arkivera dina inlÀgg till sitt eget valv lokalt pÄ din enhet, vilket Àr bra för tjÀnster som inte erbjuder en arkivfunktion och för att hÄlla alla dina saker pÄ ett stÀlle. Det tar sedan bort dessa inlÀgg frÄn det ursprungliga nÀtverket. Det tveeggade svÀrdet för Jumbo att hÄlla alla sina saker lagrade pÄ din enhet Àr att om du tar bort appen eller byter enhet Àr den informationen borta. Lyckligtvis kan du sÀkerhetskopiera det pÄ egen hand (till en molntjÀnst eller vad som helst), sÄ du behöver bara komma ihÄg att göra detta regelbundet.

Jumbo erbjuder tvĂ„ nivĂ„er: Plus och Premium, tillsammans med en sjudagars free prova sĂ„ att du kan fĂ„ en kĂ€nsla för tjĂ€nsten. Företaget anvĂ€nder en “betala vad du tycker Ă€r rĂ€ttvis” nivĂ„, med Plus frĂ„n $2,99 i mĂ„naden och Pro frĂ„n $8,99 i mĂ„naden. För mer information om Jumbo, kolla in min djupare dykning i tjĂ€nsten.


Valet att lÀgga upp, Àndra eller ta bort dina saker pÄ alla sociala nÀtverk Àr naturligtvis ditt samtal. Medan ovanstÄende saker bara Àr förslag pÄ vad jag anser Àr viktiga skÀl för att hÄlla din gamla data borta frÄn sociala medier, anvÀnd din bÀsta bedömning om hur du ska hantera den. Det finns inget entydigt svar hÀr, men jag hoppas att det hÀr kastar lite mer ljus över nÄgra saker som du annars kanske inte hade tÀnkt pÄ.

Related Articles

Back to top button